Promocija romana „Meho“, autora Almina Kaplana u Mostaru

tačno.net
Autor 9.3.2020. u 09:03

Promocija romana „Meho“, autora Almina Kaplana u Mostaru

Promocija romana „Meho“, autora Almina Kaplana održat će se u četvrtak, 12. marta, u Muzičkom centru Pavarotti, s početkom u 19:30h. O knjizi će govoriti Muamer Kodrić i sam autor, dok će promocijom moderirati Elvedin Nezirović.

Roman „Meho“ (VBZ, 2019.) hercegovačkog autora Almina Kaplana, izašao je početkom prošle jeseni i odmah izazvao simaptije književne javnosti u cijeloj regiji.

U svojoj osnovi, „Meho“ je priča o povratničkom životu u jedno malo selo na Dubravskoj visoravni. Glavni lik, po kojemu je roman dobio i ime, čovjek je na pragu šeste decenije života, ima ženu, dvoje djece i, kako to kaže Ivica Ivanišević: „cijelu kolekciju dubokih emocionalnih ožiljaka svojstvenih manje-više svakom žitelju njegova kraja: bio je i vojnik i prognanik, a u ratu je izgubio i imanje i najboljeg prijatelja.“

Zbog svega toga, Mehi je u njegovom dubravskom životu, među njegovim najrođenijim svijetom, već odavno postalo tijesno, kao što mu je postalo tijesno i u njegovom imenu i u njegovoj koži, i u njegovoj pravdi i u njegovoj nepravdi, i u njegovoj vjeri i u njegovoj nevjeri.

O autoru:

Almin Kaplan (1985.) je bosanskohercegovački pjesnik i prozaist. Dobitnik je više književnih nagrada među kojima su i Mak Dizdar, nagrada Ratkovićevih večeri poezije kao i nagrada Zija Dizdarević. Živi na Rivinama kod Stoca.

Do sada je objavio: „Biberove kćeri“, poezija (2008.), „Čekajući koncert roga“, poezija (2012.), „Ospice“, roman u stihovima (2014.), „Mostarska zbirka“, poezija (2017.), „Bukara“, poezija (2017.), „Trganje“, roman (2017.), „Meho“, roman (2019.)

tačno.net
Autor 9.3.2020. u 09:03