PROMOCIJA ROMANA „SVOJTA“, AUTORA ADNANA REPEŠE U MOSTARU

tačno.net
Autor/ica 2.9.2019. u 11:31

PROMOCIJA ROMANA „SVOJTA“, AUTORA ADNANA REPEŠE U MOSTARU

Adnan Repeša – Foto: Synopsys

Mostarska promocija romana „Svojta“, u izdanju sarajevskog Synopsisa, održat će se u četvrtak, 5. septembra, u Muzičkom centru Pavarotti, s početkom u 19:00h. 

U programu će učestvovati profesor i književni teoretičar Enver Kazaz, te pisci Nedžad Maksumić, Adnan Žetica i Elvedin Nezirović, kao i sam autor, a moderirati će novinarka Adla Dizdar.

„Svojta“ je roman koji kroz kratka poglavlja, fragmente ali i poduže prozne cjeline govori o jednom iščezlom vremenu, o rascjepu unutar jedne porodice, o ljudima koji su na razne načine obilježili pripovjedačevo odrastanje.

Filozof i književni kritičar, Ivan Milenković, za Svojtu kaže da „Repeša pronalazi meru u suočavanju sa smrću, strahom, glađu, samoćom, razaranjem. Iza tih mirnih rečenica steže ono neizrečeno, a doživljeno. Iza njegove gotovo nepristojno suzdržane rečenice u kojoj nema neumerenih reči niti prejakih osećanja (a da, istovremeno, nema ničeg drugog do reči i osećanja), u njenom krivudanju i oklevanju – kao da traži, poput vode, najkraći put, ali ga ne nalazi, nego mora da ga probije – ostaje poriv da čovek vrišti (od užasa ili muke), plače (od beznađa i tuge), ili, naprosto, kroz vrisak i jecaje, shvati da se susreće s vrhunskom književnošću na ovom jeziku.“

Adnan Repeša je rođen 1978. godine u Mostaru. Do sada je objavio dvije zbirke priča, „S obje strane srca“ i „Kratke priče za dugo umiranje“.

tačno.net
Autor/ica 2.9.2019. u 11:31