Promocija romana “Trganje” Almina Kaplana

tačno.net
Autor 24.4.2018. u 17:14

Promocija romana “Trganje” Almina Kaplana

U Mostaru će u četvrtak, 26. aprila 2018, u 19:30 sati u OKC Abrašević biti upriličena promocija romana “Trganje” Almina Kaplana. Na promociji će uz autora govoriti književnici Srđan Gavrilović i Adnan Žetica.

Roman Trganje objavila je izdavačka kuća Synopsis i za kratko vrijeme privukao je veliku pažnju kritičara prije svega zahvaljujući izuzetnom stilu pripovijedanja i temama koje su posve neobične i uveliko nadilaze uobičajenu književnu produkciju u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Zbog toga je Miljenko Jergović za Kaplana rekao da je nesumnjiv dobitak svome čitatelju te da je pisac ”neke druge Hercegovine… Tih i precizan pisac, jedan od onih koji su istodobno i kovačevskog i kiševskog roda, toliko tih da su ga rado i spremno prečuli i previdjeli, pa ga onda nisu ni čitali. Za Almina Kaplana to, međutim, nije ni važno. On je pisac koji neće ovisiti od interesa publike, od telala i od telalbaša, koji će, prolazeći čaršijom, oglašavati tko je ove godine naš najbolji književnik.”

U ozračju ”jednostavne nomenklature” kako je Adnan Žetica okarakterizirao Kaplanov roman, prema mišljenju Amile Kahrović Posavljak ima svijeta ”za koji nismo ni znali da postoji jer u poslijeratnoj književnosti nije ni ispričan – svijeta dalekog hercegovačkoga sela, ima autentične priče jasno i temeljito ispisane u maniri u kojoj je o zaboravljenome balkanskom kršu i selima koja nikoga ne zanimaju pisao Mirko Kovač.” A sve to svjedoči onome što je Josip Mlakić nazvao nesumnjivom Kaplanovom spisateljskom zrelošću.

 traganje_kaplan

tačno.net
Autor 24.4.2018. u 17:14