Promocija zbirke poezije “Skica za bajku“, autora Adnana Žetice

tačno.net
Autor/ica 31.10.2016. u 12:45

Promocija zbirke poezije “Skica za bajku“, autora Adnana Žetice

U okviru književnih večeri koje organizuje MC Pavarotti, održat će se promocija zbirke poezije „Skica za bajku“, autora Adnana Žetice.

O knjizi su napisali:

Ironija je jedno od najjačih oružja ovog pjesnika. On svijetu s kojim se razračunava u usta stavlja samo ono što mu i pripada. I tako ga vlastitim riječima ismijava. Žetica je pažljivi posmatrač, pjesnik-hroničar, koji svijet ne gleda kao grotesku, odnosno ne kažnjava ga takvim slikama, već diskretnim i suptilnim sličicama, koje su, kad se crta podvuče, tek sličice za album jednog nesretnog djetinjstva. —- Almin Kaplan.

 U Skici za bajku Žetica ostaje vjeran svom izrazito ironijskom tonu, minimalističkom stilu, tematici rata, motivima iz svakodnevnog života, ali ovoga puta ide korak dalje prema postmodernističkom književnom izričaju—on sa historijske distance secira događaje iz prošlosti i to sa jakim ironijskim otklonom, predstavljajući ih kao fragmente u kojima čitalac pronalazi nit koja ih povezuje u priču. Aida Džiho- Šator.

Promocija zbirke poezije „Skica za bajku“, autora Adnana Žetice, održat će se u Muzičkom centru Pavarotti, u četvrtak, 03.11. u 19 sati.

Promotori knjige su pjesnik Almin Kaplan i doc.dr. Aida Džiho-Šator. Stihove čita glumac Igor Vidačković, a domaćin i moderator je književnik Elvedin Nezirović.

Knjigu je izdala IK „Dobra knjiga“ Sarajevo.

Adnan Žetica je objavio zbirke poezije Ljudi poslovice (2009.) i Čovjek koji je znao Filipa Latinovicza (2013.).

Dobitnik je pjesničkih nagrada Risto Ratković, Aladin Lukač i Castelo di Diuno.

Živi i radi u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 31.10.2016. u 12:45