Promocija zbirke poezije “Voda” Diane Ondelj Maksumić 29. marta u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 28.3.2022. u 10:43

Promocija zbirke poezije “Voda” Diane Ondelj Maksumić 29. marta u Mostaru

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net organiziraju promociju zbirke poezije “Voda” autorice Diane Ondelj Maksumić u utorak, 29.3.2022. s početkom u 19:30 sati u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru.

Promotori knjige bit će: spisateljica Senka Marić te književnici Elvedin Nezirović i Nedžad Maksumić. Poeziju će čitati Anja Rikalo Vrdoljak.

“’Voda’ je prva objavljena zbirka Diane Ondelj Maksumić, diplomirane profesorice bosanskog jezika, koja već više od dva desetljeća radi kao glumica mostarskog Pozorišta lutaka. U toj zbirci, mada debitantskoj, pjesme odaju zrelost pjesničke ruke, koja se otkriva u odmjerenosti jezika i svedenosti stila. Suzdržanost pjesničke geste iz pjesme u pjesmu izrasta u profinjen pjesnički credo: ‘Jer samo ono što se mora / Neizrecivo je / Ali odjekuje.’(…) Neprolazna je samo čovjekova potreba da prevlada nemir i tugu samoće, i susretne drugog čovjeka: pogledom, dodirom ili pjesmom. Ovo je zbirka o takvim susretima, koji su tek stanice između dvije usamljenosti. Tim više za takvim susretima žudimo.” Đurđica Čilić

O autorici:

Diana Ondelj Maksumić rođena je u Mostaru, 21. decembra 1969. godine. Završila je Pedagošku akademiju, odsjek bosanski jezik i književnost, na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Dobitnica je pjesničke nagrade „Mak Dizdar“ za najbolju prvu neobjavljenu zbirku poezije na književnoj manifestaciji “Slovo Gorčina” za 1991. godinu. Živjela u Italiji i radila kao glumica u periodu od 1993. do 1997. godine. Dobitnica je Nagrade za najbolju pjesmu na evropskom pjesničkom konkursu „Genovantasette“ u Genovi 1997. godine. Zastupljena je u Antologiji savremene bosanskohercegovačke poezije „Qualcuno dovra dopo tutto“, objavljenoj u Rimu, 1994. godine. Od 1997. godine ponovo živi u Mostaru i radi kao glumica u Pozorištu lutaka Mostar. Poeziju objavljivala u domaćim, srpskim, hrvatskim i italijanskim književnim časopisima.

tačno.net
Autor/ica 28.3.2022. u 10:43