Promocija zbrike poezije Ramiza Huremagića: Čekičanje vremena

tačno.net
Autor/ica 26.9.2016. u 10:30

Promocija zbrike poezije Ramiza Huremagića: Čekičanje vremena

U srijedu, 28. septembra 2016. u 19.00 sati, u Historijskom muzeju u Sarajevu, Centar SAMOUPRAVA će upriličiti promociju zbirke poezije Ramiza Huremagića: ČEKIČANJE VREMENA – o trenutku. O zbirci će govoriti Edin Pobrić, Elma Porobić i Darko Cvijetić.

Profesor Edin Pobrić – “Za Ramiza Huremagića tu-biti ne znači ništa drugo nego čekičati vrijeme, kad se od uobičajnog poretka stvari, putem jezičke kontemplacije, proizvodi stvarnost viša i jasnija nego ona koja se može razaznati u pukim dimenzijama sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. (Pod mlazom vrele vode / Rađa se novo zazviježđe / U imploziji zatomljene požude /Unutar abdominalne / Savršene crne rupe / Da samo hoće ostaviti / Taj miris crne bluze). To je ono sferno vrijeme lirske pjesme koje vremenu dà da ima vremena, to je trenutak zadržanog prostiranja u kojem se čovjekov život ne mjeri proticanjem vremena nego njegovim doživljajem. Huremagićeva poezija ne operira trenucima koji su prošli, koji su iščezli, već sa trajnim tragom onaga što je vrijeme ispostavilo prostoru stvarajući na taj način poetske slike koje odolijevaju svakoj vrsti prolaznosti. Kroz njegovu poeziju budućnost se čovjeku javlja istovremeno u mnoštvo oblika, podjednako dragih i podjednako (ne)mogućih, pa se i sama ideja onoga što dolazi pojavljuje kao plodonosnija od same budućnosti – više draži i izazova nalazimo u nadi nego u posjedovanju, više u snu nego u stvarnosti”.

Spisateljica Elma Porobić – Vibrirajuće smjene lucidnosti i izmaglice, ispreplitanja vojničke ogoljenosti, divovske nježnosti te secirajućeg intelekta, atmosfera su u kojoj Huremagić traga za unutrašnjim naprslinama koje se uspostavljaju kao pjesnikovo nastojanje da sastruže onaj nezaboravni pervizovski “trulež sjećanja”. Mogli bismo reći da je ovom zbirkom, što odjekuje i u samom naslovu Čekičanje vremena, Huremagić odlučio “disciplinirati” svoja lomljiva, varljiva i neuhvatljiva sjećanja, svojim Čekičem od pjesničkog jezika razbiti vremenski svedeno i stabilizirano te iščekičati nešto što bismo mogli nazvati Savršenim Prostorom, u kojem se kroz trenutke intenziteta razobličavaju i umnogostručavaju pjesnikova iskustva. Takav Savršen Prostor zamišljamo u “opuhanim glavicama maslačka”, u kojima se “rađa novo sazviježđe u imploziji zatomljene požude, unutar abdominalne/ Savršene crne rupe”, gdje će pjesnik “samo gledati ispred vremena/ I razumjeti zašto su tišina i daljina/ Dva jezika sa najljepšom melodijom”.

Njegov jezik je jezik oslobođenih, tekućih misli i sjećanja, jezik Tišine koji je jezik sponavanja i koji poput rendgenskih zraka vidi u utrobu bića, kroz sve taloge i okoštale slojeve, a Huremagić ga osluškuje “u prelazima bijele u crnu”, u “uzdahu koji stanuje iza zavjese od bijelih zuba”. Stoga bismo mogli reći da se radi o “vađenju” Jezika, koji “dok ga vade/ Na razrezani grkljan/ Ima još uvijek/ Aluziju na život”, o nuždi da “razbije kamen sa svog groba” jer je taj jezik Šutnje, jezik Današnjosti za njega grob. To je uvijek svježi, vibrirajući, destabilizirajući jezik poezije, koji “ć” preliva u “č” i samo tako može da bude jer pjesnik sluti moć iskliznuća u jeziku i moć nezavršene pjesme.

Pjesnik Darko Cvijetić –  Svaka pjesnička avantura posjeduje onaj odisejski agon koji ju je pokrenuo u dosuđeni prostor pjevanja. U sjeni priziva dida Mehe i sina Orhana, razgranuje mistiku osobne mitologije, svoj odisejski put “čekiča” Ramiz Huremagić. Sjekući knjigu u tri ravni – NEBESKA PJEŠADIJA, U JEZIKU JE KOST i O LJUBAVI SVAKODNEVNO – pjesnik u svoje koordinirajuće polje dovlači finu ironiju i malaksalost igre svojstvenu poraću, i poratnom pjevanju. Obris smrti, koja se bijeli u čaršafu nekog kasnog oktobra, neprijanjajući noževi složeni na stolu – to su Huremagićevi imaginarijski rekviziti. Među njima, posebno strašna pjesma – ŽIVOT U KAŠNJENJU, jest briljantna pjesma posvećena lucidnom pjesniku Iliji Ladinu…Ramiz bi Iliju da zatekne, da mu tajnu Ilija došapne kako se svjetovi prelaze, smjenjivi kao kiše, ne kao smrti. A patio bi s njim, ali kaska jednu smrt, jedan život, patnju jednu, koju je Ilija otpatio već, a možda i otpaćuje još jedan život dalje.

 Cekicanje korice 2

O autoru:

Ramiz Huremagić, Cazinjanin, rođen u bihaćkom porodilištu, u jesen 1972. godine. Živi u Sarajevu od 1995. Studirao je dodiplomske studije u Zagrebu i Sarajevu, a magistrirao na postdiplomskom studiju iz oblasti kriminologije i krivičnog pravosuđa u Kardifu u Velikoj Britaniji.

Ko-autor je, sa književnikom Izetom Pervizom, scenarija za dugometražni igrani film Dim duhana, nagrađenog 2004. godine na Fondaciji za kinematografiju FBiH, a koji je bio uvršten i u zvaničnu selekciju CINELINK programa za razvoj scenarija Sarajevo Film Festivala. Prije trinaest godina radio je na produkciji BBC serijala Days that shook the world – Sarajevo assassination, snimanog u Sarajevu. Godine 2013. objavljena mu je zbirka poezije U svijetu bučnih ljudi u izdanju TKD Šahinpašić kao jedan od nagrađenih radova Fondacije za izdavaštvo FBiH za 2012. godinu. Poezija mu je objavljivana u zagrebačkom časopisu Poezija, časopisu Novi Izraz, te web portalima www.penbih.ba, www.strane.ba, www.astronaut.ba i www.tacno.net.

Druga zbirka poezije Čekičanje vremenja – o trenutku objavljena je ove godine u izdanju Centra SAMOUPRAVA iz Sarajeva. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine.

O izdavaču

Centar SAMOUPRAVA, utemeljen u maju 2016. godine, prevashodno je osnovan “od autora za autore“, kao svojevrsni oblik samoupravne interesne zajednice samih autora, s namjerom da se unaprijedi njihov status i doprinese kvaliteti sadržaja u oblasti književnosti, književne teorije, filmske i scenske umjetnosti, kao i ostalih oblika angažovanog kulturnog i društvenog djelovanja.

Zbirka poezije Ramiza Huremagića „Čekičanje Vremena“, izdavački je prvijenac Centra koji, do kraja ove godine, u planu ima objaviti još nekolicinu djela iz područja romana, poezije i teorije književnosti.

tačno.net
Autor/ica 26.9.2016. u 10:30