Promovirana “Kuća mostarskog kadije – sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana”

tačno.net
Autor/ica 10.12.2015. u 10:57

Promovirana “Kuća mostarskog kadije – sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana”

 Foto: Fena

Knjiga “Kuća mostarskog kadije-sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana“ autora dr. Ferida Buturtovića promovirana je večeras u Mostaru. Tom prigodom u izjavi za Fenu autor knjige dr. Ferid Buturović je kazao kako je u knjizi prikazan jedan sudar stvarnosti i iluzije. 

“Ja sam bio crveni skojevac, stjecajem nepovoljnih okolnosti za vrijeme Drugog svjetskog rata došao sam na područje istočne Hercegovine i sudario sam se s jednom partizanskom stvarnošću koja je bila okrutna, koja ni najmanje nije sličila mojim snovima o partizanima”, kazao je Buturović.

Istaknuo je kako su opisani događaji u knjizi istiniti i kako su oni u njegovom i u životima velikog broja antifašista značili svijetlu stranu bh. povijesti, kada je ljudskost dokazivana jedinim logičnim putem – putem antifašističkog logiciranja i angažmana.

12322855_903080229810585_8127655087127062597_o

Buturović je dodao kako je knjiga bogata činjenicama osobne boračke epohe, koja ga nije uvijek vodila onim putevima svjetla protiv ugnjetavajuće fašističke tame, kojima je kao mladić želio ići.

kkmk

“Knjiga je više od svjedočanstva. Pisao sam je oko godinu i pol dana i ona govori o onome što su bili naši ideali i za što smo se mi borili, govori o onome što sam ja doživljavao. Čitatelji će se moći upoznati s mojim osobnim iskustvima koja su izuzetno pozitivna ali u knjizi ima i negativnih stvari koje sam doživio”, kazao je Buturović.

U izjavi za Fenu jedan od promotora knjige dr. Slavo Kukić je kazao kako je knjiga “Kuća mostarskog kadije – sjećanja skojevca, ilegalaca i partizana” važna prije svega zbog toga što, kako je kazao, živimo u vremenu, sve češćeg prekrajanja povijesti, u vremenu sve intenzivnije logike da narodno oslobodilački pokret nije bio oslobodilački i narodni nego je bio tamnica naroda.

kkk

dr. Ferid Buturović, foto: abrasmedia

“Ova knjiga je važna i zbog toga jer je ona živo svjedočenje da u partizanskom pokretu nisu završavali samo oni koji nisu od čega imali živjeti već i svi oni koji su bili odani istoj ideji kao što su braća Buturović. U knjizi je na esejistički način prikazano kako niti jedan partizanski pokret niti vlast koju je on utemeljio nakon rata nisu bili ni pokret ni vlast na način kako smo do 90 godine mi imali običaja da se informiramo, dapače, to su realne društvene činjenice u kojima su različiti ljudi, u kojima ima podmetanja, ljudske zlobe, u koje se, kad je vlast u pitanju naprosto uvukao virus koji se vrlo često uvuče u svaku vlast na ovim prostorima”, kazao je Kukić.

Dodao je kako knjiga na jedan drugačiji način, esejistički, oslikava jedno vrijeme bez ideološkog opterećenja, i doprinos je objektivnom sagledavanju tog dijela povijesti.

klix.ba

promocijakkk
tačno.net
Autor/ica 10.12.2015. u 10:57