PROMOVISANA KNJIGA “NOVE PUSTOLOVINE DON KIHOTA“ TARIQA ALIJA

tačno.net
Autor/ica 25.4.2015. u 15:49

PROMOVISANA KNJIGA “NOVE PUSTOLOVINE DON KIHOTA“ TARIQA ALIJA

Osvrtima promotora, Dine Mustafića, Ahmeda Burića i prof. dr. Sulejmana Boste, jučer je Bosanskoj kući na 27. Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga predstavljena knjiga “Nove pustolovine Don Kihota“, englesko-pakistanskog pisca, novinara i reditelja, Tariqa Alija. Izdavači su Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS uz podršku Fondacije za izdavaštvo Sarajevo, a promocija je realizovana u saradnji sa Centrom Skenderija i Međunarodnim sarajevskim sajmom knjiga. Ovom knjigom, čiji je prijevod radila Senada Kreso, MESS je zvanično pokrenuo Biblioteku MESS koja će se fokusirati na savremene dramske tekstove koji do sada nisu prevođeni na južnoslavenske jezike.

Direktor Internacionalog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, Dino Mustafić, istakao je da je ova drama jedna zanimljiva reinterpretacija originalnog teksta, jer se junaci Servantesovog romana dovode u 21. stoljeće i novi ekonomsko-politički kontekst. “Ovom pričom Tariq Ali pokušava pronaći orijentir kojem bi Don Kihot stremio danas, ali ujedno i vjetrenjače sa kojima bi se borio danas. Očito je da se nije mnogo toga promijenilo u današnje vrijeme u odnosu na 17. stoljeće. Vidjet ćemo da li će ovaj tekst isprovocirati nekog da ga prenese u pozorište. Mi upravo to i želimo“, rekao je Mustafić te dodao da je autor imao veliku želju da se tekst objavi u Bosni i Hercegovini.

Bh. književnik i novinar, Ahmed Burić, naveo je da je dramska literatura u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini bila stvar struke i fanova, te da su povremena izdanja imala formu incidenta koji bi se nekada igrali u pozorištu. “Don Kihot je za mene jedan od najznačajnijih romana, a ova reinterpretacija je osvrt na današnjicu koja je zasnovana na kapitalizmu i ekonomskim elitama. Činjenica da 90 posto profita u Americi ide u ruke 1 posto populacije, najbolje oslikava u kakvom društvu mi živimo. Živimo u društvu borbe svih protiv svih, u kojoj ipak neko ima daljinski upravljač. O tome govori Tariq Ali i zbog toga ovu dramu trebamo čitati kao nešto što nas se duboko tiče“, dodao je Burić.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Sulejman Bosto, naglasio je da je ovaj tekst tematski veoma važan i aktuelan, te da se može postaviti na scenu na mnoge načine. “Pred očima nedavnih sjevernoafričkih izbjeglica, Tariq Ali otvara pitanje naše stvarnosti. Očito je da mi i danas živimo tragediju, a ovu dramu vidim kao priču o historiji globalne makljaže, sukoba i okrutnosti“, rekao je Bosto.

Pisac, novinar i reditelj Tariq Ali rođen je 1943, u Lahoreu. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Oksfordu, gdje se već u studentskim danima zanima za politička pitanja, naročito pokrete protiv rata u Vijetnamu i istočnoevropskog “socijalizma sa ljudskim likom“. Nakon diplomiranja preuzima vodstvo u Kampanji solidarnosti sa Vijetnamom. Autor je brojnih romana, knjiga eseja i kolumni, a trenutno radi kao urednik londonske izdavačke kuće Verso, te je član odbora časopisa New Left Review, u kojem je također zaposlen i kao urednik.

tačno.net
Autor/ica 25.4.2015. u 15:49