Promovisana knjiga „Porodica Kurt iz Mostara“ autora Ahmeta Kurta

Smail Špago
Autor/ica 4.7.2017. u 17:32

Promovisana knjiga „Porodica Kurt iz Mostara“ autora Ahmeta Kurta

U sklopu manifestacije Mostarsko ljeto 2017., sinoć je u Centru za kulturu grada Mostara održana promocija knjige „Porodica Kurt iz Mostara“ autora Ahmeta Kurta.

knjiga-start2

Knjigu su predstavili šef odsjeka za istoriju na fakultetu Humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ dr. Faruk Taslidža, književnik i publicista dr. Ibrahim Kajan, šefica odsjeka za bosanski jezik na fakultetu Humanističkih nauka univerziteta „Džemal Bijedić“, dr. sc. Lejla Žujo-Marić, kao i sam autor.

kurt4

Knjiga je napravljena u dva virtuelna formata (PDF i EPUB) i postavljena na najvažnije svjetske portale i baze za traženje i preuzimanje e-knjiga. Poslije ispunjavanja strogih uslova, knjiga je dostupna u 51 zemlji korisnicima Appleovih pametnih telefona i tableta.

kurt2

Knjiga je urađena u dvije verzije – javna i porodična. U porodičnoj verziji, rodoslovi su sa svim imenima potomaka i drugim podacima koji nisu od interesa za opštu publiku.

Cilj ove knjige nije da promoviše porodične predaje kakvih kao i u drugim porodicama ne manjka ni kod Kurta, nego da usmenoj istoriji suprotstavi činjenice iz dostupnih dokumenata i arhiva.

Pobrojane su porodice u koje su se udavale kćerke Kurta. Obrađen je i tadašnji položaj žene i zakonski okvir koji je utjecao na njihove živote.

kurt1

U knjizi su, u najkraćim crtama, opisane političke i društvene prilike u kojima su živjeli naši preci u zadnjih četiri stotine godine, tako da se knjiga može posmatrati kao neka vrsta formulara, gdje svaka porodica, tamo gdje su opisani članovi porodice Kurt, može umetnuti sudbinu svojih članova. Sudbina porodice Kurt po mnogo čemu podsjeća na sudbinu cijelog bošnjačkog naroda.

Na kraju knjige je više interesantnih priloga. Na primjer, spisak svih Bošnjaka, koji su 1939. godine imali fakultetsko obrazovanje među kojima je i šest Kurta, te rezultati genetskog porijekla pisca knjige, Ahmeta Kurta.

Elektronsko izdanje knjige može se preuzeti sa web-stranice: porodica-kurt.com

NovaSloboda.ba

Smail Špago
Autor/ica 4.7.2017. u 17:32