PROŠIRENJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA BOOKSTAN

tačno.net
Autor/ica 13.4.2023. u 12:33

PROŠIRENJE MEĐUNARODNOG FESTIVALA BOOKSTAN

Foto: Buybook

U 2023. godini, Međunarodni festival književnosti «Bookstan. No East. No West.» nastavlja graditi platformu za saradnju među kulturnim radnicima, autorima, izdavačima i prevodiocima iz različitih bh. gradova, te pružiti veću podršku književnosti i izdavaštvu na području BiH i regije. Shodno tome, uz osmo izdanje festivala pokreću nekoliko novih, specijalnih programa. 

«Mladi kutak» u Američkom kutku Sarajevo

Specijalni program «Mladi kutak» je posvećen književnosti za djecu i mlade različitih žanrova, a realizuje se u saradnji sa sarajevskim Američkim kutkom. U toku četiri dana održavanja festivala, paralelno s glavnim programom, u Američkom kutku (Radićeva 7) u terminu od 12 do 14h bit će u upriličen i program «Mladog kutka». Svaki dan bit će održane dvije književne promocije za mlađu čitalačku publiku.

«Mladi kutak» skreće pažnju na publiku mlađe generacije u prepoznavanju njihovih čitalačkih potreba, savremenih književnih glasova koje djeca i mladi prepoznaju kao autentične i savremene. Promocije i diskusije u okviru «Mladog kutka» su posvećene pitanju statusa književnosti za djecu i mlade u BiH i globalno danas, te procesima nastanka različitih žanrova u okviru ove književnosti.

Vjerujemo da će «Mladi kutak» pomoći i samoj direkciji festivala Bookstan u budućem radu, ne samo da privuče veći broj posjetilaca mlađe generacije već i da revalorizuje i usmjeri pažnju na važnost književnosti za djecu i mlade, na savremene narative koji oblikuju nove generacije.

U toku osmog Bookstana, Buybook će prvi put predstaviti svoju novu, specijalnu ediciju za djecu i mlade. Neki od naslova koji će biti predstavljeni u «Mladom kutku» su: Čudesni svijet (Vesna Mišanović), Može i drugačije (Aslı Tohumcu), Bajka u bajci (Ahmet Ümit) i Nigdjezemska (Ahmet Ümit).

«Bookstan Distrikt» u Američkom kutku Brčko

«Bookstan Distrikt» je pokrenut uz predstojeće osmo izdanje festivala koje će se održati paralelno u Sarajevu i Brčkom, čime Bookstan direktno širi područje svoje festivalske platforme na više lokacija u Bosni i Hercegovini.

«Bookstan Distrikt» je dvodnevni program koji će biti upriličen u toku sedmice održavanja festivala, u terminu od 14 do 16h u Američkom kutku Brčko (Bulevar mira bb). «Bookstan Distrikt» uključuje dvije književne promocije u okviru Bookstanovog «Mladog kutka», odnosno iz oblasti književnosti za djecu i mlade, te dvije promocije knjiga počasnih gostiju festivala iz Bookstanovog glavnog programa.

Detaljan raspored književnih promocija programa «Bookstan Distrikt» će biti objavljen naknadno.

«Doručak s autorom» u Ateljeu Figure

Dva termina glavnog programa osmog festivala Bookstan rezervisana su za gostujući program «Doručak s autorom» festivala «Sa(n)jam knjige u Istri». Ovim programom obilježit će početak regionalne saradnje s kolegama-organizatorima ovog pulskog festivala s višedecenijskom tradicijom.

«Sa(n)jam knjige u Istri» nastao je 1995. iz smjele geste jednog čovjeka da netom po završetku rata malu izložbu knjiga “na kraju svijeta” nazove 1. Sajmom knjiga u Istri. U njegovim je temeljima duh šezdesetih i sedamdesetih, sjećanje na rast novoga grada, urbanog i kreativnog, obilježenog stvaralačkom snagom ondašnjih Puljana, njihovom hrabrošću da mijenjaju svijet s geografske margine. U programskoj je osnovi Sajma interkulturalnost, afirmacija unutrašnjeg i europskog regionalizma, održanje i promicanje posebnosti književne kulture.

«Doručak s autorom» će se u okviru osmog Bookstana održati u Ateljeu Figure (Danijela Ozme 12). Razgovore s autorima moderirat će Aljoša Pužar, a detaljan raspored književnih promocija bit će objavljen naknadno.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 13.4.2023. u 12:33