PROSTORI MAFIJE U KULTURI

Gradimir Gojer
Autor 9.8.2018. u 10:01

PROSTORI MAFIJE U KULTURI

U vremenu današnje potpune pometnje u kriteriologiji uopće, odnosno u dobu potpunog izostanka kriterija u svim oblastima života, pa sljedstveno tome i u kulturi, otvorila su se brojna pitanja i postavile neuralgične zamke istinskom kulturnom i posebice umjetničkom stvaralaštvu… Što bi Marin Držić kazao Tko bi gori sad je doli, i tako redom i tako u nedogled.

U nepostojanju ozbiljne umjetničke kritike u književnosti, teatru, glazbi, baletu, likovnoj i filmskoj umjetnosti pojavljuju se nabjeđeni kritici koji u klanskoj interakciji hoće, a osjetim i da mogu zatirati rezultate istinskih stvaralaca, naivno problematizirati, pa čak javno i ponižavati najvrijednije stvaraoce i njihove doprinose bh. umjetnosti?!

Svi danas govorimo o političkoj,  ekonomskoj, sportskoj mafiji. Nitko još ozbiljno ne zbori, bar ne javno, o mafiji koja razara suvremenu bh. umjetnost, koja je u stanju da iz vlastitih razloga i korisnica, svojevrsnog kulturnog klijentelizma, iz dana u dan, iz godine u godinu, lažira recentnu sliku stvaralaštva, proglašava diletante genijima, a diletantizam i neznanje za vrhunsku umjetnost?!

Ti prostori koje mafiji u umjetnosti otvaraju istinski vrijedni stvaraoci, povlačeći se pred robusnim metodima lažiranja, opasni su i po generacije koje danas žive i stvaraju u Bosni i Hercegovini, a o onom što ostavljaju za sutrašnjicu bh. stvaralaštva treba što češće, pa ustvrdio bih i otvorenije govoriti, jer pogubnost djelovanja mafije u kulturi nije ništa manja od one u gospodarstvu…

Kriva slika o pojedinim opusima i stvaraocima, nažalost, nerijetko ostaje jedinim prikazom i postaje dijelom kulturne povjesnice ovih prostora.

Takve pojave morale bi biti tretirane na otvorenim panelima znanstvenih i umjetničkih institucija, ali za sad, bar u ovoj oblasti, slabašnog i anemičnog nevladinog sektora. To bi moglo doprinijeti demontiranju svih oblika umjetničke mafije i njenog nevjerojatno korozivnog djelovanja protiv istinske umjetnosti!

To bi morao biti čitav pokret dokazanih stvaralaca protiv klanski pozicioniranih diletanata, nerijetko podržavanih od recentne politike na svaki način!

Gradimir Gojer
Autor 9.8.2018. u 10:01