Prostori slobode

tačno.net
Autor/ica 21.10.2013. u 07:15

Prostori slobode

Otvoren 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu sa sloganom „Prostori slobode“, kojim se naglašava da su knjiga i književnost svojevrsno područje slobode, područje mašte, imaginacije, koje ne poznaje granice i ograničenja

BEOGRAD (AA) – Na ovogodišnjem beogradskom sajmu knjiga predstaviće se 190 izdavača, što je za 12 više u odnosu na  prošlu godinu. Od ukupnog broja, 48 je iz inostranstva i to iz Francuske, BiH, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Kine, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemačke i Indije.

Ovogodišnja zemlja, počasni gost, je Poljska, čija delegacija broji 12 članova. Pored sedam poznatih pisaca, u njoj se nalazi i petoro stručnjaka u oblasti autorskih prava, analize tržišta knjiga i internacionalne prezentacije knjige i književnosti.

Svečanom otvaranju sajma prisustvovao je premijer Srbije Ivica Dačić. Jedan od najznačajnijih dečijih pisaca, Ljubivoje Ršumović je proglasio ovogodišnji sajam otvorenim, a u ime zemlje gosta sajam je pozdravila Olga Tokarčuk.

„Kada je pre 200 godina prvi ministar prosvete Srbije rekao  ‘Knjige, braćo moja knjige, a ne zvona i praporci’, reč knjiga je u srpskoj usmenoj tradiciji označavala pismo“, naveo je Ršumović na početku svog govora i dodao:

„Naš narod je vidovito u usmenom pevanju knjigu izjednačio sa pismenošću, a evropski đak Dositej znao je da pismenost otvara još jedne oči ljudima, kroz koje duša gleda“.

„Pismen narod čita, a nepismen sluša, pismen razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom“, rekao je Ršumović.

Navodeći da su pre 200 godina „slepi Višnjić i hromi Vuk Karadžić“ poveli srpski narod u Evropu i kako kaže naveli Getea da uči srpski, Ršumović je kazao:

„Poručili su nam, da svaka srpska reč prevedena na strani jezik znači pruženu ruku u svet i znači prihvaćenu ruku za rukovanje sa svetom“.

U okviru sajma, svoj štand je otvorila i Kancelarija za Kosovu i Metohiju. Otvaranju štanda prisustvovali su ministar bez portfelja Aleksandar Vulin, premijer Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, patrijarh srpski Irinej.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je tom prilikom da svaka knjiga, reč, slika, freska napisana i naslikana na Kosovu i Metohiji predstavlja nadu.

“Sve što radimo, činimo da bi nada bila ispunjena, da bi oči dece na Kosovu bile ispunjene nadom, na nama je da tu nadu učinimo stvarnom i realnom”, rekao je Vulin.

Premijer Ivica Dačić je naveo da je i juče na Kosovu uputio jasnu poruku da nema opstanka srpskog naroda na tom području ukoliko Srbija nije jaka.

Obraćajući se okupljenima, Ivica Dačić je rekao da “uska vrata vode u spasenje”, odnosno da to znači da treba biti zajedno i boriti se za dobrobit svoga naroda.

Patrijarh Irinej je naveo da mu se čini da se menja slika Srbije i Kosova u svetu i da bi svi koji mogu nešto da učine, trebalo da pomognu onima koji su proterani iz svojih domova da se vrate.

“Ako se budemo delili učinićemo uslugu neprijatelju. Dogovor kuću gradi”, rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Nebojša Stefanović je izjavio da je „svaka reč utisnuta na stranicama knjiga koje su i danas izložene neizbrisiv trag da je srpski narod vekovima na Kosovu i Metohiji i da njegov opstanak i razvoj nisu stvar prošlosti“.

Ovo je druga godina u kojoj se na Sajmu, na jednom mestu prezentuju zajedno svi srpski izlagači sa Kosova. Tokom 2013. godine na teritoriji Kosova objavljeno je više od sto naslova, od kojih je Kancelarija finansirala štampu 33 publikacije.

Otvaranju štanda Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvovalo je oko 200 dece sa Kosova, a na štandu posetioci mogu da vide detalje o eparhiji Raško-prizrenskoj, Domu kulture u Gračanici i drugim izlagačima.

Ovogodišnji, 58. Međunarodni beogradski sajam knjiga trajaće do 27. oktobra.

tačno.net
Autor/ica 21.10.2013. u 07:15