Prosvjeta obilježava 140 godina rođenja Svetozara Ćorovića

tačno.net
Autor/ica 27.5.2015. u 09:52

Prosvjeta obilježava 140 godina rođenja Svetozara Ćorovića

Ove godine SPKD Prosvjeta Mostar u saradnji sa SPKD Prosvjetom Sarajevo obilježava 140 godina od rođenja našeg velikog književnika Svetozara Ćorovića. Mnogi veliki ljudi koji su doprinjeli razvoju kulturnog života našeg grada i sredine vremenom bivaju zaboravljeni. Zbog toga smo odlučili da ove godine obilježimo godišnjicu rođenja i bar malo oživimo sjećanje na velikog Svetozara Ćorovića.

Svetozar Ćorović je rođen 29.05.1875. godine u Mostaru gdje je završio i trgovačku školu. Od 1887. objavljivao je radove u mnogim listovima i časopisima kao što su Golub, Neven, Bosanska Vila, Luč, Otadžbina i Brankovo kolo. Bio je aktivan član Mostarskog društva Gusle. Za vrijeme aneksione krize 1908. izbjegao u Italiju. 1910. je izabran u  Bosanski sabor kao poslanik. Po izbijanju rata uhapšen je i odveden u taoce, potom mobilisan i kao vojnik poslan u Mađarsku. Teško bolestan vratio se u mostar 1917. godine. Svetozar Ćorović je umro u Mostaru 17.04.1919. godine.

U sklopu obilježavanja godišnjice rođenja Svetozara Ćorovića, dana 29.05.2015. delegacija SPKD Prosvjeta položiće cvijeće na njegov grob, a u večernjim satima, s početkom u 19h u bašti Ćorovića kuće organizujemo promociju knjige “U Mraku”, Svetozara Ćorovića, u izdanju SPKD Prosvjeta. O knjizi će nam govoriti: Dragana Tomašević, predsjednica komisije za izdavačku djelatnost SPKD Prosvjeta i urednica knjige, Strajo Krsmanović teatrolog i Almir Basović književnik. U samom programu učestvovaće učenici osnovne škole Mujaga Komadina, koji su, zahvaljujući svom nastavniku jezika i književnosti, ovih dana obnovili sjećanja na život i djela Svetozara Ćorovića.

Pozivamo sve naše građane, prijatelje kulture i Ćorovića kuće da nam se pridruže u večernjim satima u, nadamo se prijatnom druženju u bašti Ćorovića kuće.

tačno.net
Autor/ica 27.5.2015. u 09:52