PRVA SAMOSTALNA – Izložba finalistica i finalista konkursa «Prva samostalna»

tačno.net
Autor/ica 6.1.2014. u 08:23

PRVA SAMOSTALNA – Izložba finalistica i finalista konkursa «Prva samostalna»

Collegium artisticum, 10. januar – 24. januar 2014.

Otvorenje: Petak, 10. januar, 20.00

Godinu dana nakon postavke posljednje izložbe u okviru projekta ‘Prva samostalna u Zvonu’, udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti ‘Zvono’ u saradnji sa gradskom galerijom ‘Collegium artisticum’ kroz zajedničku izložbenu postavku finalista/ica u galeriji ‘Collegium artisticum’ planira široj javnosti predstaviti radove i rezultate mladih likovnih umjetnika/ca i kustosica, kako one, svojevremeno predstavljene u ‘Zvonu’, tako i nove, nastale u posljednjih godinu dana.

Tokom 2012. godine Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti ‘Zvono’ realizovalo je projekat ‘Prva samostalna u Zvonu’ kroz četiri konkursa namijenjena mladim umjetnicima/ama i istoričarima/kama umjetnosti, organizujući četiri prve samostalne izložbe u kafe galeriji ‘Zvono’.

Nakon četiri konkursa, svoje prve samostalne izložbe u ‘Zvonu’ imali/e su:

Saša Džino, grafičar i Elma Hodžić, historičarka umjetnosti

Jesenko Gavrić, slikar i Amina Hamzić,  historičarka umjetnosti

Snježana Idrizović, skulptorica i Alma Mešić, historičarka umjetnosti

Lamija Radončić i Jasenka Džanković, produkt dizajnerice i Aida Hadžimusić, historičarka umjetnosti

Projekat je nastao sa ciljem povezivanja teorije i prakse u namjeri kreiranja prostora za zajedničko djelovanje mladih umjetnika/ca i budućih kustosa/ica, uz želju da se kroz iskustvo profesionalne pripreme, postavke i promocije izložbe doprinese boljem budućem razvoju umjetničke i izlagačke scene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

tačno.net
Autor/ica 6.1.2014. u 08:23