Prva zbirka priča Elvedina Nezirovića

tačno.net
Autor/ica 26.4.2013. u 07:00

Prva zbirka priča Elvedina Nezirovića

Sinoć je u Mostaru promovisana prva zbirka priča  Elvedina Nezirovića,  Toliko o tome, zbirka od dvanaest priča od kojih su neke nagrađivane na književnim festivalima i konkursima kako u BiH tako i u regionu.

Promocija knjige Toliko o tome  je održana u organizaciji Narodne biblioteke Mostar, a u klubu čitatelja biblioteke u naselju Luka. Prostorije kluba čitatelja bile su premale da bi primile sve zainteresirane.

Knjiga je već izazvala pozitivne reakcije kritičara, a nedavno je pohvalno o Elvedinu Neziroviću govorio i veliki književnik Mile Stojić.

Izdavač knjige je “Dobra knjiga” iz Sarajeva.   Izudin Šikalo je na sinošnjoj promociji rekao da je sretan što je otkrio Elvedina Nezirovića, Adnana Žeticu…

“Odavno je bilo vrijeme da se pojavi pripovjedač, poput Nezirovića. U knjizi jedinstvene, svježe organizacije i hrabrog sadržaja, donosi priče s drugog moralno i estetski nepotkupljivog svijeta. Uprkos razlijeganju ‘rafala ljudske gluposti’ u vremenu u kome nastaju, ove priče ostavljaju nadu onima koji dijele vrijednosti s autorom, koji je uništen, ali ne i poražen”, zapisao je Mirzet Hamzić.

„…U Nezirovićevom pripovijedanju jasno su uočljivi različiti civilizacijski slojevi, ali niti jedan od uticaja koji je ostavio trag na formiranje pisca nije prenaglašen. Koristeći efikasnu narativnu tehniku, Elvedin Nezirović je napisao knjigu koja predstavlja značajnu literarnu činjenicu na ovim prostorima i potvrdio prepoznatljivost svog rukopisa.“ (Enes Halilović)

Prvu zbirku poezije pod nazivom Bezdan, Elvedin Nezirović je objavio 2002. godine, a drugu, Zvijer iz hotelske sobe, sedam godina poslije. Svoje pjesme i književne tekstove objavljivao je u književnim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije, od zagrebačkog Knjigomata do beogradskog Balkanskog književnog glasnika, zrenjaninske Ulaznice, mostarskih Mosta i Motrišta, novosadskog književnog časopisa Polja, novopazarskog Sent, Sarajevskih sveski i mnogih drugih.

Objavljivao je i vani, i to u časopisima Eclectica iz Čikaga i Istanbul Literary Review iz Istanbula. Pjesme i priče su mu prevedene na engleski, njemački i italijanski jezik. Član je Književnog kluba Mostar.

Opširan intervju sa Elvedinom Nezirovićem imat ćete priliku uskoro čitati na našem portalu.

tačno.net
Autor/ica 26.4.2013. u 07:00