RATNO SARAJEVO: GRAĐANSKI VIZIR

tačno.net
Autor/ica 1.3.2015. u 15:34

RATNO SARAJEVO: GRAĐANSKI VIZIR

FOTO: Milomir Kovačević – Strašni

U sarajevskom kinu Meeting point zahvaljujući Gradskom vijeću i gradskoj upravi Grada Sarajeva prikazano je ovo ostvarenje u čast Dana bosansko-hercehovačke neovisnosti.

Piše: Gradimir Gojer

 Dokumentarni film „Sarajevo simbol građanske hrabrosti“, scenarij Svetlana Broz, režija Adnan Kapetanović i Mirko Kurilić 

 

Nevladina organizacija Gariwo pozicionira svoju djelatnost poglavito na podsticanju i promicanju svih oblika građanske hrabrosti. Da bi ova duboko humana i društveno korisna angažiranost direktorice Svetlane Broz i njenog tima bila svrhovita i u konačnici učinkovita, njihov se angažman ostvaruje kroz književnu (do sada izdali, pogotovo u razmjerama jedne nevladine udruge, zamaman broj od tridesetak književnih ostvarenja!) i filmsku produkciju, a krunskim je događajem dodjela Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i promicanje, odnosno preciznije za afirmaciju građanske hrabrosti. Tri godine je scenaristici Svetlani Broz i timu filmskih realizatora njenih nakana i scenarističkog predloška bilo potrebno da filmski ovjekovječi događaj koji je proistekao iz dodjele Nagrade za građansku hrabrost svim Sarajkama i Sarajlijama koji su bili zatočenicima najvećeg, po trajanju vremenskom, najdužeg konclogora konca dvadesetog stoljeća u svijetu.

Scenarij Svetlane Broz za film Sarajevo simbol građanske hrabrosti kao suštinsko sredstvo uvjerljivoga svjedočanstva o vremenu nevremena, u gradu na Miljacki su iskazi sudionika sarejevskoga golgotskoga pakla. Danteovštinu Sarajeva Svetlana Broz je dozirano i precizno davala parabolski, sa osjećanjem mjere, ovih uglavnom krajnjih iskaza mini monologa, a ritam filma je uspotavljan strukturiranjem i rezovima kadrova koji sami za sebe mogu opstajati, kao stvarne mini storije iz sarajevskog ratnog pakla.

Brozova je scenaristički uobličila priču koja ima i iznimno duhovite ispuste, mjesta koja zorno svjedoče o neugasloj snazi sarajevoskog duha i u najtežim trenucima povijesti grada na Miljacki.

Uvjerljivost ali i humornost, tuga i sjeta, tragikomičnost ali i prava čuda životnih sudbi jednoga čika Miša, čistača cipela iz Titove ulice, rokera Milića Vukašinovića, pa takstiste Mileta Plakalovića, Feđe Isovića, scenariste, a u ratu vatrogasca, bili su dostatni da scenaristici i redateljima podare nevjerojatnu svjedočanstvenu uvjerljivost.

Poseban sloj film ima u kongenijalnim, neprevaziđenim umjetničkim fotografijama Milomira Kovačevića Strašnog. Ravnoteža dokumentarnih svjedočenja uživo i foto materijala o sarajevskoj danteovštini tako je stvorila rječit i vizualno ubjedljiv film.

Muzika skladatelja Amira Bjelanovića Tule u ovaj svjedočanstveni filmski biljur unosi potrebite doze osvjetljenja atmosfere, na precizan ali i artistički zamamamn način.

Nekoliko rezova u montaži ovog vrijednog sineastičkog svjedočanstva govore o osobenoj virtuoznosti majstora Adnana Kapetanovića koji i kao montažer i kao ko-redatelj doprinosti visokom kvalitetu ovog ostvarenja.

mks1

Foto: Milomir Kovačević Strašni

Iz kuta građana Sarajeva u godinama između 1992. i 1995. dobili smo vrlo specifičan film, bez pretjerivanja i patosa, bez statistike, uvjerljiv i potpuno saobražen istini, koja je i u godinama rata, ali jednako i danas, najmoćnije oružje u rukama onih koji brane pravorijek o opsadi Sarajeva, toliko potreban u situacijama naknadne pameti i sve većih laži o ovim povjesnim događajima od strane onih koji su bili agresorima.

U sarajevskom kinu Meeting point zahvaljujući Gradskom vijeću i gradskoj upravi Grada Sarajeva prikazano je ovo ostvarenje u čast Dana bosansko-hercehovačke neovisnosti.

Bio je to kulturni događaj, koji je ratno i ranjeno, ali ponosno i nikad pokoreno Sarajevo pogledao kroz građanski vizir.

Istinito i moćno!

tačno.net
Autor/ica 1.3.2015. u 15:34