Razgovor o Amarcordu u Zvonu

tačno.net
Autor 28.1.2016. u 11:56

Razgovor o Amarcordu u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti ”Zvono” organizira Razgovor o Amarcordu sa bosanskohercegovačkim piscem, rediteljem i scenaristom Namikom Kabilom.

Roman ”Amarcord” Namika Kabila objavila je hrvatska izdavačka kuća Hena.com pod uredništvom Marine Vujčić u oktobru prošle godine. Prvo predstavljanje je imao na pulskom festivalu knjiga i autora ”Sa(n)jam knjige u Istri”.

 
Razgovor o Amarcordu biće upriličen u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) 2. februara (utorak) u 21.00.

”Amarcord” je roman o autorovom emigrantskom iskustvu u Americi, potom i o godinama koje su prethodile odlasku, životu i odrastanju na rijeci, u specifičnom Trebinju čiju toplinu nije mogao pronaći ispod kalifornijskog sunca; o izmještenosti i hrabrosti da se krene u ponovno proživljavanje godina koje su bitno determinisale njegovo autorsko i ljudsko biće.

”Amarcord” čitatelje vodi na neobično putovanje od Trebišnjice na kojoj je pripovjedač kao dječak posvećenošću vjernika lovio ribu do nekih udaljenih američkih plaža na kojima je ponekad ništa nije ličilo na smisao.

Upoznaćemo ga i kao predanog gledatelja filmskih ostvarenja različitih žanrova u trebinjskoj kinosali u dječačkom dobu i kao odraslog čovjeka smještenog u 12 kvadratnih metara, koji se posvećuje učenju o filmu i pisanju scenarija, bez obzira na svakodnevicu koja ne nudi previše nade da će išta od toga jednog dana biti moguće. A jeste, i nevažno da li u Americi ili ovdje. Važna je odluka i upornost. Zato je ”Amarcord” i roman o snazi volje, mogućnostima koje posjedujemo i otkrivamo onda kada smo spremni da radimo, a ne da pronalazimo izgovore.

Intenzitet proživljenog života uz talenat autorov, važni su za ”Amarcord”. Piše o tome i Miljenko Jergović, svrstavajući Namika Kabila među rijetke sretnike koji su imali dara da u književni tekst pretvore ono što je dio proživljenog.

”Teško je zamisliti roman kojem bi pristajalo da ponese veliki Fellinijev naslov. A roman Namika Kabila mogao se zvati jedino tako: Amarcord. Netko će reći da je to Amarcord s ironičnim odmakom, ali ovaj čitatelj misli da nije. Kao i onaj prvi, i ovaj je Amarcord snažna i sveprožimajuća apologija sjećanja. U Kabilovom slučaju: sjećanja na egzil i na ono što je bilo prije. Nisam u mome jeziku pročitao ljepšu izbjegličku knjigu. Njena ljepota je u jednostavnosti, kakvu u Namika Kabila poznajemo i odranije, iz scenarija za Žaličin film Kod amidže Idriza. On savršeno vlada detaljem, riječima koje je napisao, ali i onima koje je prešutio, čime stvara takvu čaroliju priče da će se istoj rečenici jedan smijati, dok će drugi plakati. I obojica će biti u pravu”, napisao je Jergović

O autoru:

Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine, odrastao u Trebinju. Studirao je film u SAD-u (Santa Monica College, Los Angeles City College, UCLA extention, pozorišna trupa Grace Players). Napisao je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog za igrani filma “Kod amidže Idriza”, redatelja Pjera Žalice. Kabilov igrani film, “Čuvari noći”, scenarij i režija, imao je 2008. godine svjetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Njegov dokumentarni film “Informativni razgovori” dobitnik je nagrade “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine, a nakon toga i drugih međunarodnih nagrada.

Napisao je roman “Sam” i nekoliko drama. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist, filmski redatelj i TV urednik.

Knjiga se može kupiti u sarajevskoj knjižari Buybook, a prodavaće se u utorak i u Zvonu.

tačno.net
Autor 28.1.2016. u 11:56