RAZOBLIČAVANJE KAZALIŠNIH LAŽI

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.8.2019. u 10:12

RAZOBLIČAVANJE KAZALIŠNIH LAŽI

ili o stvarnom i lažnom u našem teatarskom životu

Kada čovjek ostari u jednoj profesiji dužan je, po mom sudu otvoreno, jasno i glasno ukazivati na sve ono što nije dobro i što treba mijenjati.

Pokušavajući se tako ponašati pišem posljednjih godina o bh. teatru, poglavito sarajevskom, sa uistinu jednom jedinom nakanom: razobličavati kazališne laži koje, moram priznati, nisu male, a koje za posljedicu imaju stvaranje iskrivljene i netačne slike o našem teatru u javnosti.

Na ovo me ponukao sms mladoga glumca Dine Sarije, koji mi je zahvalio što sam u kratkoj redateljskoj bilješci skicozno dao kvalitetne gabarite uloge koju je napravio u mom autorskom projektu Bosanski ćilim.

Odgovorio sam Sariji da je to što sam napisao o njegovoj kreaciji jednostavno moja dužnost i kao pedagoga i kao akademika Akademije Balkanike Europeane – da se borim protiv teatarske laži i da je razobličavam.

A jedna od teatarskih laži u sarajevskom i bh. teatru je da glumac Dino Sarija ne zaslužuje da ima stalni angažman u nekom od sarajevskih teatara! Falsifikati, nedostojna ogovaranja i podmetanja uništavaju teatarsku atmosferu, a na valu toga je izbacivanje iz igre najkvalitetnijih mladih glumaca, među koje svrstavam Dinu Sariju.

Prekinimo s lažima, vratimo se kvalitetu i vratimo etiku u naš teatar, ne dozvoljavajmo da crv korupcije rije i po teatarskom tkivu!

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.8.2019. u 10:12