REKONSTRUKCIJA PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU OTPOČELA PO PLANU

tačno.net
Autor/ica 7.4.2018. u 09:00

REKONSTRUKCIJA PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU OTPOČELA PO PLANU

Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, zajedno sa prijateljima projekta obnove ovog jedinstvenog drzavnog spomenika Bosne i Hercegovine, želi da sa domaćom i svjetskom javnošću podjeli radosnu vijest, da je rekonstrukcija Partizanskog spomen grroblja – po planu – otpočela juče 05.04.18.

Danas su naši članovi – na licu mjesta – razgovarali sa radnicima stručnih firmi za revitalizaciju nacionalnih spomenika, te kako to dobrim mostarskim običajima i priliči, brinući se se i ovom prilikom za doručak i sokove za vrijedne radnike.

Kako se može vidjeti na priloženim fotografijama, sa uspjehom se odvija postupak uklanjanja ružnih grafita i neciviliziranih poruka sa ploha Partizanskog spomen groblja. Iako posao nije nimalo lagan, stručnjaci su optimistični da će sve biti očišćeno i okončano do 01.05.2018.

pg2

Uporedo sa ovim radovima, odvija se i posao na sanaciji kaldrme i gazišta, što podrazumijeva uklanjanje trave i polomljenih ploča kao i popunu nedostajućih kamenih oblutaka na stazama.

Kako se na priloženim fotografijama može i vidjeti, na ulaznoj plohi spomeničkog kompleksa od juče se nalazi sigurnosna kućica (nacionalni spomenik je od juče pod zaštitom), koju koriste radnici specializovane firme, zadužene za sigurnost, sa po dva radnika u smjenama.

pg1

Danas smo na Partizanskom spomen groblju mogli vidjeti i nekoliko mladih parova, koji su se – uživajuci u šetnji – interesovali o radovima. Sa nekolicinom njih smo imali priliku i spontano razgovarati. Zadovoljstvo nam je bilo u ovim razgovorima iskusiti, da ovi mladi ljudi otvoreno pozdravljaju obnovu ovog spomenika, na koju se u Mostaru i Bosni i Hercegovini dugo čekalo.

pg6

Cijelu aktivnost oko animacije javnosti i nadležnih federalnih i državnih organa vlasti o potrebi hitne rekonstrukcije, obnove i zaštite ozbiljno devastiranog nacionalnog spomenika u Mostaru, koji se tretira kao istinsko i prestižno remek djelo među antifašističkim spomenicima na prostorima bivše Jugoslavije, započeo je prije tri mjeseca Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja, na čijem čelu se nalazi Sergej Sergio Šotrić.

pg3

Akciju su podržali i pozdravili ne samo građani Mostara, nego i cijele BiH. Na poziv predsjednika Odbora, Sergeja Šotrića, i brojnih Mostaraca, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, su posjetili Partizansko spomen groblje u Mostaru, kada su se na licu mjesta uvjerili u razmjere devastacija i ogromne materijalne štete. Oni su pokrenuli čitav niz organizacionih i drugih aktivnosti kako bi kompletna rekonstrukcija, sanacija i zaštita ovog nacionalnog spomenika BiH, kako se očekuje, bila urađena već ovog proljeća, stoji u saopćenju predsjednika Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, Sergeja Šotrića.

pg8

tačno.net
Autor/ica 7.4.2018. u 09:00