REPETITORIJ ŠANTIĆIORUM

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.6.2018. u 12:54

Izdvajamo

  • Samo je lirik Marićeve konstitucije mogao iznaći jednu sintetsku literarnu formu u kojoj su i pjesnikov život i stvoreno literarno biće i mišljenja klasika jugoslavenske književnosti o pjesniku Mostara, pa onda lirska draperija ponajboljih Šantićevih versa, konačno kompletna znanstvenoknjiževna "mašina" za dubinsko razumijevanje šantićijane. Taj književni amalgam Marić je snivao i maksimalno aktivno živio, Marić je ulazio u dubinske slojeve Šantićeve poezije života i života pjesnikovog opusa en generale.

Povezani članci

REPETITORIJ ŠANTIĆIORUM

Mišo Marić „Aleksa Podsjetnik na ljubav“, Dječija knjiga, Sarajevo, 2018. 

Napisati knjigu o pjesniku Aleksi Šantiću mogao je samo netko tko bilo, sve pjesničke damare najvećeg pjesnika Mostara i jednog od najvećih lirika regije poznaje na način lirske tankoćutnosti. Takva je upravo knjiga Miše Marića. Ona je cjelovit preglednik života pjesničkog djela i ukupne gromadnosti ovoga lirika.

Nije Marićeva knjiga biografska studija, ona nije niti antološki izbornik iz Šantićevog opusa, nije ona knjževno-teoretska studija… Jeste i sve to pobrojano i puno više od toga. Marić je uspio da donese pred čitatelja cjelovit portret pjesnika i njegovog djela, ali, što je najvažnije, iz svoga duboko osobnoga osjećanja pjesnika, njegovih bolnih, poglavito ljubavnih lomova, tragičnih životnih krešenda…

Samo je lirik Marićeve konstitucije mogao iznaći jednu sintetsku literarnu formu u kojoj su i pjesnikov život i stvoreno literarno biće i mišljenja klasika jugoslavenske književnosti o pjesniku Mostara, pa onda lirska draperija ponajboljih Šantićevih versa, konačno kompletna znanstvenoknjiževna “mašina” za dubinsko razumijevanje  šantićijane. Taj književni amalgam Marić je snivao i maksimalno aktivno živio, Marić je ulazio u dubinske slojeve Šantićeve poezije života i života pjesnikovog opusa en generale.

Marićeva knjiga nije literarni spomenik velikom pjesniku, ali jeste obelisk supstituirane ljubavi za Šantićevo djelo, bogatih znanja o literarnoj i životnoj sudbi Alekse Šantića. Posebno impresionira iznjedren specifični oblik progovora suvremenog pjesnika o klasiku i svojevrsnom predšasniku.

U ovoj knjizi Šantić je i glavni i trpni lik, Marić ga izvodi na životnu pozornicu, ali postavlja svojevrsna implicitna pitanja. Knjiga je apsolutni novum u bh. literaturi. Stvarni repetitorij šantićiorum.

Knjiga je ogledna i za autora i za nakladnika!

Tekst je objavljen kao pogovor u knjizi

Gradimir Gojer
Autor/ica 23.6.2018. u 12:54