REVNOSNI BILJEŽNIK, KRITIČAR SA MJEROM

tačno.net
Autor/ica 3.2.2015. u 11:47

REVNOSNI BILJEŽNIK, KRITIČAR SA MJEROM

Djelovanje Luke Pavlovića ostavilo je značajnog upliva i traga u procesima narastanja i zaokruživanja stvaralačkih poetika u jugoslavenskoj teatarskoj umjetnosti!

Piše: Gradimir Gojer

Teatarski kritičar Luka Pavlović otpočeo je pozicionirati svoju stvaralačku brazdu kao pjesnik. Kako to inače u ranoj mladosti biva Luka Pavlović je lirikom dokazivao svoje literarne žudnje. Međutim, vrlo brzo Pavlović postaje opredjeljenikom teatarske kaste strasti…

Svoje kazališne kritike i eseje najčešće je, pak, objavljivao u sarajevskom Oslobođenju. Bio je uistinu godinama revnosni bilježnik, registrator – kroničar svih relevantnih kazališnih kretanja u BiH, pa i regionu, osobito onih festivalskih (Dubrovačke ljetnje igre, BITEF…)

Pavlović je imao specifičan, prefinjeni način opserviranja kazališnosti. Prilazio je kazališnom aktu kao složenici dramskog teksta i čiste scenske izvedbe, ali kao kozmopolit uvjek je težio kontekstirati kazališna zbivanja iz BiH u jugoslavenski kontekst, a ako su teatarska ostvarenja bh. kazališta bila iole značajnija Pavlović je postajao pobornikom samjeravanja i kompariranja bh. teatara sa ostvarenjima iz susjedstva…

Stil izričaja bio mu je decentan, gospodstven, sa jasnim kontinuiranim nastojanjem da i u načinu konstruiranja kritičke literarnosti podstakne stvaraoce na dalje scensko-pozorničko tragalaštvo. Posebno je Pavlović bio osjetljiv na ostvarenja mladih bh. kazališnih stvaralaca, trudeći se da njihova ostvarenja obodri, da im da daha, da izdrže na dugom putovanju u umjetničku neizvjesnost.

Uz revnosnu kritičarsku i esejističku djelatnost Luka Pavlović je uređivao u (dugogodišnjoj!) suradnji sa Čedom Kisićem, prestižni časopis za društvena pitanja i kulturu Odjek, gdje je takođe otvarao široke prostore za analitički tretman kazališne umjetnosti.

Pozorisne-hronike-Luka-Pavlovic_slika_L_28972771

Luka Pavlović je bio i jedan od najrevnosnijih kroničara Dubrovačkih ljetnjih igara, pa će ostati upisan kao kroničar koji je djelovao van hrvatske kulturne scene, ali koji je davao značaj i omogućavao kritičkom recepcijom logične uspone ove internacionalne umjetničke manifestacije i najznačajnijeg ljetnjeg festivala u južnoslavenskom prostoru.

Kritičarski rad i Pavlovićeva involviranost u sve kazališne procesnosti u širem južnoslavenskom prostoru omogućili su ovom kritiku ne samo uvid i golemu preglednost razvoja svih tvoračkih formi u kazalištu i oko njega, već i jedan, premanentno zastupljen u njegovom radu, komparativni metodološki pristup pri tretmanu svih recentnih pozorničkih pojavnosti.

Pavlović nikada u svom kritičarskom radu nije bio sklon senzacionalizmu bilo kojeg obličja, već trezvenim procjenama svih novuma u teatarskoj produkciji.

Dok je jedno vrijeme uređivao časopis Izraz, Luka Pavlović je iznimno inovantno djelovao, kako u kritičkoj recepciji književnosti i teatra, tako i u podsticanju revolucioniranja u estetskim tijekovima književnosti i književne kritike u bh. kulturnom prostoru.

Luki Pavloviću pripada i časno mjesto u povijesti Festivala malih scena, MESSa. On je obnašao dužnost direktora ovog regionalno značajnog teatarskog festivala u vremenima u kojima je ova manifestacija prevazilazila okvire, do tada još, maloscenskih oznaka i postala u regionu kazališnim događajem, čiji su valorizatorski stavovi i uspostavljena kriteriologija formirali kazališni ukus, ne samo u BiH, već i u širem južnoslavenskom kazališnom prostoru.

Valja zabilježiti da je Pavlović iznimno senzibilno držao fini balans između značajnih predstavnika starijih generacija kazališnika i teatarskih inovatora, u širokoj lepezi kazališnoga traganja!

I na široj društvenoj pojavnosti u Sarajevu i BiH kritičar Luka Pavlović je imao itekako bitnoga utjecaja, a njegovi kontakti sa Miroslavom Krležom i drugim velikim piscima hrvatske i srpske književnosti omogućavali su književnim i teatarskim stvaraocima BiH protok ideja i stilske raznolikosti!

Značajne teatarske portrete pojava, osobnosti i tvoračkih poetika ostvario je Pavlović i kroz knjige svojih Pozorišnih hronika.

U svom stvaralačkom angažmanu bilježim da je Luka Pavlović ostvario i nekoliko vrlo zanimljivih i za radijsku režiju intrigantnih radio drama!

U svakom slučaju djelovanje Luke Pavlovića ostavilo je značajnog upliva i traga u procesima narastanja i zaokruživanja stvaralačkih poetika u jugoslavenskoj teatarskoj umjetnosti!

tačno.net
Autor/ica 3.2.2015. u 11:47