Režiser albanskog filma “Skandal”: Biti na SFF-u je divan osjećaj

tačno.net
Autor 17.8.2014. u 18:10

Izdvajamo

  • Gosti ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala su glumci Ermin Bravo i Bojana Gregorić koji igraju u njanovijem filmu bh. rediteljice Jasmile Žbanić "Otok ljubavi", prikazanom sinoć na SFF-u.

Povezani članci

Režiser albanskog filma “Skandal”: Biti na SFF-u je divan osjećaj

Trećeg dana SFF-a u kategoriji dokumentarnog filma održana projekcija albanskog filma “Skandal” režisera Eltona Bayhakua i Erione Cami

Trećeg dana Sarajevo Film Festivala, crvenim tepihom prošetala je ekipa albanskog filma “Skandal”, koji je predstavljen u kategoriji dokumentarnog filma.

Projekcija je upriličena u multiplexu Cinema City.

Prema riječima jednog od režisera, Eltona Bayhakua, ideja o stvaranju dokumentarca došla je nakon kontakta režisera i scenarista sa LGBT zajednicom, koja im je prezentovala svoje radove u posljednjih pet godina.

“Imali su neke slike, tekstove i snimke koji su bili zanimljivi i odlučili smo da možemo da uradimo dokumentarac. Počeli smo da stvaramo, da pišemo i tako smo radili sve vrijeme, dok nismo producirali film”, kazao je  Bayhaku napominjući kako je na filmu radio zajedno sa režiserkom  Erionom Cami.

Film, kako kaže Bayhaku, privukao je publiku u kina, ali je i izazvao podijeljene reakcije u Albaniji.

“Rekacije, kada je riječ o mladim ljudima, bile su jako dobre. Sjećam se, kada je bila premijera filma, dvorana je bila prepuna. Ljudi su bili tu kako zbog znatiželje tako i zbog podrške ovoj zajednici”, kazao je.

Bayhak napominje kako je oduvijek htio biti dio Sarajevo Film Festivala.

“Ovo je prvi put da sam ovdje i odlično se osjećam. Sve je divno. Toliko puta sam slušao o SFF-u i moram reći da mi je jako drago što sam ovdje”, kazao je dodavši kako je ekipa filma zauzeta festivalom te nema tako puno vremena za obilazak Sarajeva, koje im se na prvi pogled jako dopalo.

“Skandal” je prvi albanski film koji govori o LGBT (populacija homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba) zajednici. Radnja je smještena u vrijeme vladavine komunizma u Albaniji.

Naslov filma predstavlja spoj dvije albanske riječi “ska što znači “nema” i “ndal” što znači “stani”. Režiser filma kaže kako je “simbolika te dvije riječi zapravo priča o dva različita svijeta”.

Ermin Bravo i Bojana Gregorić na SFF-u: Sjajna prilika za susrete s kolegama i razmjenu iskustava

Gosti ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala su glumci Ermin Bravo i Bojana Gregorić koji igraju u njanovijem filmu bh. rediteljice Jasmile Žbanić “Otok ljubavi”, prikazanom sinoć na SFF-u.

Novo filmsko ostvarenje Žbanić temelji su na tekstu koji je napisala zajedno sa Aleksandrom Hemonom.

Bravo trenutno trenutno radi i na pripremama za novi film koji je internacione produkcije. Njegova želja je da u budućnosti radi sa glumcima sa kojima do sada nije imao priliku raditi.

“Ima jako puno glumaca sa kojima nisam radio, također ozbiljan je broj starijih glumaca sa kojima bih volio raditi, kao npr. Nada Đurevska”, riječi su Ermina Brave, koji kaže i kako je Sarajevo Film Festival posebno dragocjen za filmske radnike.

“Pratim festival svake godine i gledam filmove više puta dnevno. Ovo je posebna prilika za sve nas koji se bavimo filmom, da se sretnemo sa kolegama iz regije i svijeta i da razmjenimo iskustva”, kaže Bravo dodajući kako je upravo zbog takvih druženja SFF “divna stvar.”

Hrvatska glumica Bojana Gregorić u “Otoku ljubavi” igrala je ulogu Nine. Kako kaže, zadovoljsto joj je bilo sarađivati sa Jasmilom Žbanić.

“Jednostavno, ima nekih reditelja za koje vrijedi igrati makar se pojaviti tako malo na filmu, a Jasmila je jedna od njih”, kazala je. “Snimanje je bilo sjajno, vrijeme je malo stvaralo probleme, baš kao i ovdje sada u Sarajevu na premijeri, ali ekipa je bila sjajna. Bilo je jako zabavno”, zaključila je Gregorić, dodajući da joj je drago što je opet na Sarajevu Film Festivalu.

“Prije dvije godine sam bila na festivalu. Lijepo je vidjeti kolege, družiti se, uvijek je odlična atmosfera”, kazala je Bojana Gregorić i napomenula kako svakodnevno prati filmove i ima svoje favorite.

AA

tačno.net
Autor 17.8.2014. u 18:10