RIBNIKARI

Gradimir Gojer
Autor/ica 20.3.2017. u 13:24

RIBNIKARI

Foto: Politika

Kod dva bela goluba“, emisija Radio Beograda, Prvi program

Popularna, iznimno rado slušana emisija Radio Beograda, Kod dva bela goluba jedno je svoje izdanje posvetila malo poznatom i ne često publiciranom tekstu pjesnika Jovana Dučića, posvećenom Vladislavu i Darku Ribnikaru.

Ovaj tekst o svojim osnivačima beogradska Politika objavila je šestog siječnja 1924. Sa finim zavjesama seriozne glazbe urednici su emisiju, svojevrsni omaž za Ribnikare sačinili od relativno količinski malog, Dučićevog gotovo mini teksta, u odnosu na dužinu trajanja emisije…

Tekst Dva novinara lucidno je raspoređen diljem ove uzbudljive radijske storije o Ribnikarima. Braća Ribnikari su poginuli u vatri patriotskog zanosa, pri čemu se u samom tekstu i emisiji upečatljivo nameće misao da su to bila vremena u kojima nije bilo dovoljno biti Srbin, već prije svega, Srbijanac (rečenica koju je gordo izgovorio otac Ribnikar!).

Kvalitet emisije polučen je, prije svega vještim otklonom od jeftine politike, pogotovo politikantstva u doba kada je novinarstvo zavađalo sina sa ocem.

Cijeli ton emisije imao je plemenitu tendenciju ka patriotskom opredjeljenju i herojskom žrtvovanju ovih intelektualaca. U emisiji se jasno insistira na odnosu Srbije prema povjesnom trenutku u kojem je Austrougarska izvela aneksiju nad Bosnom.

Najuzbudljivija storija ove emisije je epizoda u kojoj se opisuje podvižništvo Ribnikara, posebno u jednom diverzantskom pohodu, kada je uništen veliki broj Poćorekovih bojovnika.

Dva Ribnikara, čije duhovno uzdizanje ima korijene u naukovanju na Sorboni i berlinskom sveučilištu, dobili su, u finom spoju Dučićevog teksta i instrumentalne glazbe radijski spomenik, trajan u mjeri duboko emotivne pečatnosti,  koja je u ovoj emisiji, i inače, jedan od znakova prepoznatljivosti i snažne komunikativnosti sa slušateljima.

Uzorna emisija u svim fazama radijske provedbe. Radijska saga o Ribnikarima, fundatorima Politike i patriotima, na temelju Dučićevog teksta ne može ostaviti ravnodušnim iole senzibilnog radijskog slušatelja, a o sladokuscima, kojima je radio glavni medij, da i ne govorim.

Gradimir Gojer
Autor/ica 20.3.2017. u 13:24