Rodna kuća Zuke Džumhura galerijski prostor, dom za njegovu umjetnost

Fena
Autor/ica 6.2.2021. u 12:04

Rodna kuća Zuke Džumhura galerijski prostor, dom za njegovu umjetnost

Foto: Fena

Konjic nije zaboravio Zulfikara Zuku Džumhura, a njegova umjetnost tokom čitave godine, kroz brojne aktivnosti, u fokusu je rada konjičkog Zavičajnog muzeja.

Njegova rodna kuća je obnovljena, kao i avlija sa smokvom koju je često spominjao u svojim spisima.

Zukina kuća već desetak godina depadans je Zavičajnog muzeja. Depadans, ali i galerijski prostor za druženje, što je bila Zukina želja za života.

Ekipa Fene posjetila je kuću bosanskohercegovačkog putopisca, slikara i karikaturiste, u pratnji  kustosa Zavičajnog muzeja Muhameda Krnjića, koji je kazao da su ponosni što su uspjeli realizirati Zukinu ideju i želju.

U kući je, između ostalog, izložena njegova odjeća u kojoj je, kao pisac scenarija i voditelj, snimao serije emisije ”Hodoljublja” – poznata zelena ”vijetnamka” i njegovi kaputi, ”đubretarci”.

Stalna su postavka i fotografije bitnih trenutaka iz Zukinog života i fotografije sa njemu bitnim ljudima. Pored ostalih, izložen je portret njegove tetke Fatme Džumhur zbog koje se stalno vraćao u rodni grad.

– Predstavljene su brojne Zukine karikature, slike, priznanja, objavljeni i neobjavljeni rukopisi. Imamo više od 500 kopiranih karikatura i brojne originalne. Kuća predstavlja bitnu kulturno-obrazovnu kariku Konjica – naglasio je Krnjić te izrazio zadovoljstvo što svi posjetioci Zavičajnog muzeja imaju želju posjetiti i kuću Zuke Džumhura.

Krnjić navodi da se u gornjem dijelu kuće nalazi autentičan dio namještaja, star oko stotinu godina, koji je pripadao Zukinoj porodici, a radila ga je poznata drvorezbarska konjička porodica Nikšić.

U vezi s aktivnostima koje organiziraju u Zukinoj kući posebno je izdvojio radionice za djecu, gdje najmlađima predstavljaju njegove karikature i umjetnički opus, što smatra jako bitnim.

– Sve ove godine fokus nam je na djeci i mladima, da uče i sjećaju se našeg velikana – istakao je Krnjić te dodao da tokom čitave godine organiziraju razne skupove kakve su poetske večeri, posvećene bitnim datumima iz Zukinog života.

Rodna kuća Zuke Džumhura koja je smještena na lijevoj obali Neretve, od 1984. godine u vlasništvu je Općine Konjic.

Zulfikar Zuko Džumhur, slikar, karikaturista, putopisac, rođen je 1920. godine u Konjicu. Rođen je u porodici uglednih vjerskih službenika. Osnovnu školu završio je u Beogradu, a višu gimnaziju u Sarajevu. Likovnu akademiju je završio u klasi Petra Dobrovića.

Prve crteže objavio je u Narodnoj armiji 1947. godine, a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Vetrenjači, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, NIN-u kao stalni saradnik i urednik. Objavio je više od 10.000 karikatura.

Napisao je scenarije za više kratkih i tri za igrane filmove. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao voditelj serija emisije ”Hodoljublje”.

Za Zukino najpoznatije djelo ”Nekrolog jednoj čaršiji” predgovor je napisao njegov veliki prijatelj, nobelovac Ivo Andrić.

Umro je 27. novembra 1989. godine u Herceg Novom, a ukopan 29. novembra u rodnom Konjicu.

vijesti.ba

Fena
Autor/ica 6.2.2021. u 12:04