Rukopisi Ive Andrića nisu nestali

tačno.net
Autor/ica 14.2.2013. u 09:47

Rukopisi Ive Andrića nisu nestali

Rukopisi bosanskohercegovačkog nobelovca Ive Andrića, odnosno romana “Na Drini ćuprija”, se nalaze tamo gdje su i bili – u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Nisu izgubljeni, otuđeni, uništeni ili bilo šta slično, u šta se danas uvjerila i ekipa portala Klix.ba.

Nakon dezinformacija iznesenih u srbijanskom Blicu da je prva verzija romana “Na Drini ćuprija” nestala, kustosi Muzeja danas su otvorili trezor u kojem se nalaze Andrićevi rukopisi i tako demantovali zlonamjerne glasine.

Brava trezora u kojem se nalaze rukopisi bila je pokvarena i zbog toga se nije moglo odmah doći do njih.

“U tom trezoru se čuva zbirka Ive Andrića, između ostalih i rukopis ‘Na Drini ćuprija’, koji je bio u žiži javnosti posljednjih dana. Ne znam šta je prouzrokovalo sve te priče, pogotovo one koje dolaze iz Srbije, a govore o tome da je rukopis izgubljen, da je čak prodat ili otuđen. On je tu gdje je i bio, kao što smo i tvrdili sve vrijeme. Zašto je neko iskoristio ovu situaciju da napravi senzacionalističku priču, ne znam, ali mi smo tu da se bavimo svojim poslom kao i do sada, bez obzira na tešku situaciju u Muzeju”, kazao je za Klix.ba Nedim Mušović, viši kustos Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Uposlenici Muzeja već deset mjeseci nisu primili plaću, ali ih to ne sprečava da savjesno rade svoj posao. Iz Muzeja ništa nije otuđeno niti nestalo, na broju su Andrićeve, kao i sve ostale zbirke, bez obzira na izuzetno teške uvjete rada.

“Muzej ne prima novac za redovnu djelatnost, međutim, sa zbirkama je sve uredu”, rekao je Mušović.

Osim rukopisa “Na Drini ćuprija”, muzej čuva i fragmente Andrićevih rukopisa “Lov na tetrijeba”, “Jelena, žena koje nema”, “Kosa”, “Svečanost”… Tu je i još nekoliko Andrićevih pisama koje je kucao na pisaćoj mašini te časopisi u kojima je pisac objavljivao tokom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Muzej čuva i neke knjige koje su Andrićev poklon, dok se glavnina materijala čuva u Beogradu.

“Kada su u pitanju neki predmeti koji su mu pripadali, mi imamo samo nalivpero kojim je Andrić pisao još od 1939. pa do 1945. godine. Svoja tri kapitalna djela ‘Na Drini ćuprija’, ‘Travnička hronika’ i ‘Gospođica’ napisao je upravo ovim nalivperom”, ispričao nam je Mušović.

Osim Andrićevih rukopisa, ovaj Muzej čuva i rukopise svih pisaca čije zbirke posjeduju, a tu su rukopisi Silvija Strahimira Kranjčevića, Isaka Samokovlije, Hasana Kikića, Petra Kočića, Mehmedalije Maka Dizdara, Branka Ćopića, Meše Selimovića, Skendera Kulenovića, Ćamila Sijarića, Borivoja Jevtića, Šukrije Pandže, Vere Delibašić, Mihajla Mirona, Alije Nametka… Muzej ima i vrijedne pozorišne zbirke.

Klix.ba

tačno.net
Autor/ica 14.2.2013. u 09:47