Sajam fotografije 2013.

tačno.net
Autor/ica 25.12.2013. u 11:07

Sajam fotografije 2013.

Kulturni centar Beograda ustanovljava od 24. decembra u Galeriji Artget trajni punkt za prodaju fotografija, kao i knjiga i časopisa u vezi sa fotografijom.

Posetioci će od početka ovogodišnjeg Sajma fotografije u KCB-u moći da steknu uvid u produkciju i kupe časopise i knjige prevashodno domaćih izdavača, a od 2014. godine u prodaji će se naći i potpisane fotografije autora koji su izlagali u Artgetu, kao i sve veći broj naslova domaćih i stranih autora i izdavača.

KCB na taj način želi da, pored specijalizovane fotografske galerije, izdavačke i edukativne delatnosti, dodatno doprinese širenju uvida, uspostavljanju standarda i stvaranju tržišta u oblasti fotografske slike.

Prodajni punkt će biti otvoren tokom trajanja izložbi u Galeriji Artget, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 20 sati.

KCB je za 24. i 25. decembar najavio i fotografsku radionicu “Izložba u nastajanju”, koju organizuje sa časopisom ReFoto.

Odabrani čitaoci časopisa Refoto imaju priliku da fotografišu kostime studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koji su pod mentorstvom prof. Ljiljane Petrović i docenta Svetlane Cvijanović realizovani na odseku Kostim / Modul scenski kostim, kao i maske Aleksandra Saše Škorića (Paparel Masks).

Kostime i maske nose modeli Modnog studija Click, koji brine i za odgovarajuće frizure i šminku.

Snimanje će biti realizovano pod mentorstvom dvoje fotografa, Milana Živkovića, glavnog i odgovornog urednika časopisa Refoto i Milice Mrvić, urednice portala Refoto.rs.

Radionica je svojevrsna prezentacija izložbe u nastajanju, jer će izabrane fotografije, nakon obrade u fotošopu, biti odštampane na “epson” ploteru koji je obezbedila firma Perollo. Potom će se naći na zidovima Galerije Artget, što znači da će izložba rasti iz sata u sat.

Učesnici i posetioci radionice dobiće uvid u sam proces pripreme fotografskog seta, toka fotografisanja na zadatu temu, postprodukcije i, na kraju, štampe i izlaganja.

Kao i svaka izložba, i ova u nastajanju će narednog dana dobiti svoj katalog kao trajno podsećanje na proces i rezultate održane radionice.

Organizatori radionice žele na taj način da daju dodatni i zajednički doprinos obrazovanju u oblasti fotografije i vizuelne kulture kojima se, svako na svoj način, bave već više decenija.

Za 26. decembar najavljen je i okrugli sto “Markiranje fotografije”, koji će moderirati prof. dr Milanka Todić sa FPU, a kao učesnici su najavljeni Radovan Cukić (Muzej istorije Jugoslavije), Vesna Danilović (KCB), Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti Beograd), Vladimir Tatarević (FPU) i Zoran Trtica (FotoMuzej)

Fotografija se danas masovno distribuira i umnožava na internet platformama od baza podataka do onlajn muzejskih kolekcija, i premda se situacija čini krajnje haotičnom, i u virtuelnom svetu slobodnog proticanja slika postoje pravila i pisane obavezujuće odredbe. Učesnici tribine će predstaviti neke ključne i međunarodno važeće standarde i konvencije u fotografskoj produkciji – od signiranja umetničke fotografije kao kolekcionarskog artefakata do njenog izlaganja i arhivirinja. U formatu digitalne slike, fotografija doživljava renesansu, jer je medijum koji omogućava pretraživanje ne samo onlajn trgovina, već i istraživanje privatnih i javnih umetničkih i fotografskih kolekcija. Fotografske baze podataka, kako su istakli organizatori okruglog stola, predstavljaju dinamičan i ekspanzivan sistem čija je stalna dostupnost izbrisala prostorne i vremenske granice u komunikaciji.

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor/ica 25.12.2013. u 11:07