Salko Šarić: Nesretni Šantić, kako se ružno manipulira njegovim likom i djelom

Salko Šarić
Autor/ica 6.10.2019. u 19:01

Izdvajamo

  • Želio sam samo da skrenem pozornost na jednu fantazmagoriju koja je iskonstruirana oko „Šantićeve večeri poezije“ i da sve to nema nikakvog doticaja niti sa logikom niti stvarnim činjenicama, nego, treba tako da bude po nečijoj želji.

Povezani članci

Salko Šarić: Nesretni Šantić, kako se ružno manipulira njegovim likom i djelom

Želim ponoviti da u mojim reagiranjima nema nikakve „zlonamjernosti“, bilo kakve nacionalne ili vjerske netrpeljivosti – ne spadam u tim tih nakaza!

Poštovani,

Javljam Vam se povodom reagiranja sveštenika Radivoja Krulja na moje reagiranje oko „Šantićevih večeri poezije“ od 5.X.2019. godine koje je objavljeno na Vašem portalu.

Nemam nikakvu namjeru polemizirati sa sveštenikom R.Kruljem, i ovo je moje posljednje javljanje na temu „Šantićevih večeri poezije“.

Želim samo ponoviti za javnost: oba teksta reagiranja koja sam poslao na Vaš portal na zbivanja oko „Šantićevih većeri poezije“, oko izmišljene prošlosti (tradicije) ove manifestacije, su neporecive činjenice priređene na osnovu višegodišnjih istraživanja kulturne prošlosti Mostara prof.dr Josipa Lešića, drugih pojedinaca, te moje malenkosti za potrebe knjige „Pozorišni repertoar u Mostaru 1879.-2001.“ (Mostar, 2006).

Kako sam već naveo, nisu sporadične programske književne ili pjesničke večeri, koje se održavaju s vremena na vrijeme, u raznim prigodama, bilo kojeg od amaterskih društava (nacionalnog ili gradskog) niti priređene u okviru profesionalnih kulturnih institucija – pravno utemeljena pjesnička ili književna manifestacija. Bilo je toga u Mostaru napretek.

Sporadične pjesničke ili književne večeri bilo kojeg od amaterskih društava ili profesionalnih kulturnih institucija, nisu nikakav nastavak nekakve manifestacije koja je postojala i ranije, niti su joj na bilo koji način prethodili.

Želim ponoviti da do 1969.godine, do trenutka kada Grad Mostar pravno utemeljuje pjesničku manifestaciju „Šantićeve večeri poezije“, nije postojala nikakva pjesnička manifestacija pa ni navedena „Šantićeve večeri poezije“ .

„Šantićeve večeri poezije“, kao pravno utemeljena pjesnička manifestacija, održane su prvi put 1969.godine i imale su širi društveni kontekst.

Ukupno, sa prekidom ove Manifestacije (tokom srpsko-hrvatske agresije na BiH 1992.-1995.), i njenim poslijeratnim nastavkom održane su zadnji 40.put 28. i 29. maja 2014.godine.

Potom u vezi sa ovom Manifestacijom danas, imamo što imamo – nepotrebni cirkus.

Ne može nešto biti iskonstruirano prema nečijim željama, mada je revizionizam uzeo maha u svim sferama pa tako i u kulturi.

Obmanjivanjima, iznošenju neistina kroz medije, svjedočimo svaki dan bez ikakvih posljedica, a neprijateljem se proglašava onaj ko ukaže na raskorak sa činjenicama.

Želim ponoviti da u mojim reagiranjima nema nikakve „zlonamjernosti“, bilo kakve nacionalne ili vjerske netrpeljivosti – ne spadam u tim tih nakaza!

Želio sam samo da skrenem pozornost na jednu fantazmagoriju koja je iskonstruirana oko „Šantićeve večeri poezije“ i da sve to nema nikakvog doticaja niti sa logikom niti stvarnim činjenicama, nego, treba tako da bude po nečijoj želji.

Što se mene, Salke Šarića, tiče ja sam na ovu temu rekao što sam imao, a današnji organizatori mogu pričati što god hoće. Mogli su čak za početak ove Manifestacije uzeti i 1868., godinu Šantićevog rođenja, pa bi danas imali još fascinantniju 151. Manifestaciju po redu.

Nesretni Šantić, kako se ružno manipulira njegovim likom i djelom.

Salko Šarić

Mostar,06.X.2019.godine

Salko Šarić
Autor/ica 6.10.2019. u 19:01