Samostalna izložba i performans „Sonus Visualis“, Vanje Solaković u galeriji „Zvono“

tačno.net
Autor 12.10.2021. u 14:14

Samostalna izložba i performans „Sonus Visualis“, Vanje Solaković u galeriji „Zvono“

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sutra, 13. oktobra u 10h otvoriti izložbu umjetnika Vanje Sokolovića. Izložba pod nazivom „Sonus Visualis“ će biti otvorena u Zvonu (prostor Galerije Charlama Depot, Skenderija).

Izložba i performans „Sonus Visualis“, (vizuelni zvuk na latinskom) je ujedinjenje umjetnikove autentične vizuelne umjetnosti, izloženih ekspresivnih crteža i muzičkog performansa, u obliku jam sessiona (improviziranog muziciranja).

“‘Umjetnost X’ predstavlja ukrštanje vizuelnog i zvučnog u jednu cjelinu, ali i u zaseban kombinovani medij. Tako umjetnik Vanja Solaković prezentira jednu vrstu posebnog, ali na svoj način i praiskonskog rituala, čiji je konačni cilj pronalazak čiste artističke niti, kroz ogoljene impulse, koji diktiraju slijed zbivanja samog performansa. U muzičkom performansu će učestvovati tri aktera: Jan Delić (bubnjevi), Alem Brka (bass gitara) i Vanja Solaković (električna gitara). Likovni dio postavke se sastoji od kolekcije crteža na kojima su prikazani originalni umjetnikovi simboli i totemi, izrazito organske forme”, kazali su iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono.

Također, bit će izložene skice i „brzi crteži“, kao zapis umjetnikovog ekspresivnog impulsivnog djelovanja na papiru.

Vanja Solaković je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajavu. Kroz svoje obrazovanje i dugogodišnji angažman na likovnoj i muzičkoj sceni umjetnik istražuje pretežno spoj vizuelnog sa zvukom. Vanja Solaković je poznat i kao frontmen sarajevskog alternativnog benda Činčila s kojem također kombinuje likovnu umjetnost i zvuk, najviše preko video spotova, performansa i kostimografije.

„Uvijek me interesovao trenutak kao glavni faktor izražaja, i upravo zbog toga sve što radim pokušavam zabilježiti impulsivno u momentu. To najbolje uspijevam preko performansa, muzičke improvizacije i stvaranja likovnih radova, koji nastaju spontano bez pretjeranog promišljanja i planiranja. Stvaram pretežno oblike koji su vođeni čisto mojim impulsima i energijom, jer na taj način najbolje dolazim do prenošenja čiste emocije koju u datim momentima osjetim. Oblik koji ‘čujem’ i zvuk koji ‘vidim’ je ono što čini moje umjetničke radove“, rekao je Solaković.

tačno.net
Autor 12.10.2021. u 14:14