Šapat jer je grlo zamuklo

Jovan Nikolaidis
Autor/ica 17.2.2023. u 14:29

Izdvajamo

  • Ukrašće mi ološ državnu monolitnost, stiže vrijeme hibridne Crne Gore. Crnoj Gori ne trebaju izuzetni pojedinci. Takvi, kojih je bilo, a još su u životu, zgađeni su stanjem u kome se društvo nalazi. Ili su skrajnuti, s darovnicama državnim u izlizanim takulinima. Umire vrijeme velikih i hrabrih odličnika. Hrabrost je ukroćena sinekurom, pamet neobuzdanih slobodara tone u letargiju, buntovnike je pripitomila sila krize.

Povezani članci

Šapat jer je grlo zamuklo

Današnje crnogorsko društvo arči preostala bogatstva ove zemlje. Dok sve ne pozoblju stati neće, ne doprinoseći stvaranju zdravih novih otpora. Crnogorska je perspektiva sporna, nezavisnost rovita. Očita je politička i moralna kriza, naš državni identitet nalikuje slijepcu pred provalijom. Sve smo više zbunjeni pitanjima na koje nemamo odgovore. I dalje se više bavimo prividima nego suštinama. Ubrzo će naš izlaz opet biti okretanje Beogradu. Srbija će nam iznova uzeti mjeru. Mnogim našim serdarima će zbog toga laknuti.

Izigravali su elitu, bez truda i napredovanja u naobrazbi, kako bijahu navikli u doba monizma. Možda im se opet pruža šansa za komocijom u gnijezdima beogradskim? Preuređuje se salon u hotelu “Moskva III”, oblaže se mermerom plato na Terazijama broj 2. Otvaraju se iznova staništa crnogorskim zgubidanima.

Ukrašće mi ološ državnu monolitnost, stiže vrijeme hibridne Crne Gore. Crnoj Gori ne trebaju izuzetni pojedinci. Takvi, kojih je bilo, a još su u životu, zgađeni su stanjem u kome se društvo nalazi. Ili su skrajnuti, s darovnicama državnim u izlizanim takulinima. Umire vrijeme velikih i hrabrih odličnika. Hrabrost je ukroćena sinekurom, pamet neobuzdanih slobodara tone u letargiju, buntovnike je pripitomila sila krize.

Malo je godina prošlo od stečene nezavisnosti. I proslava Dana nezavisnosti je prošla. I vlast nezasitnu imamo i dalje. I inteligenciju sakrivenu pod crvenim zastavama. A nadu, imamo li? Što smo mi Srbiji: sektor osvajačkog djelovanja? A što ona nama?

A počeće skoro i kiša, vlažno je i polutrulo, oblaci su nad Crnom Gorom. Vapim za urlikom kulturne despotije.

(odlomak iz “DITARI 2.”)

AntenaM

Jovan Nikolaidis
Autor/ica 17.2.2023. u 14:29