Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog ‘Louvre noću’ u Sarajevu

tačno.net
Autor/ica 23.3.2022. u 10:12

Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog ‘Louvre noću’ u Sarajevu

Foto: Samir Fazlić/FB

Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog “Louvre noću”, nastalih u čuvenom muzeju u Parizu, otvorena je u Sarajevu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kao prvi događaj manifestacije “Dani frankofonije”.

Francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic podsjetila je tim povodom na Kovačevićevu raniju izložbu “Sarajevo u srcu Pariza”, realizovanu u glavnom gradu njene zemlje 2008. godine, pa je na otvorenju, današnju postavku, prema vlastitom nadahnuću, nazvala ‘Pariz u srcu Sarajeva’.

Za autora je kazala da uspostavlja kulturni dijalog ne samo zato što je on sadašnji stanovnik Pariza već i zbog umjetničkog dara da udahne život prizorima ovjekovječenih objektivom, što se vidi i na ovim eksponatima, najčešće skulpturama, uslikanim u čuvenom svjetskom muzeju.

Autoru je to jedna od veoma bitnih serija fotosa, kazao je, rađenih sa zadovoljstvom zbog otkrivanja umjetničkih djela iz ranijih civilizacija i kultura što posmatraču nude i ‘putovanje kroz vrijeme’.

– Poprilično poznajem muzej, što iz naučenog na časovima historije umjetnosti, koje sam slušao u Sarajevu, što kroz redovne obilaske tokom 1995. i 1996., u koje sam išao noseći svoj fotoaparat. Sa velikim sam zanimanjem prihvatio priliku da ponovo obiđem, na malo drugačiji način, eksponate u Louvreu. Ono što me naročito zainteresovalo u ovom projektu bilo je da, radeći na odsjajima, sjenkama i prigušenim svjetlima u salama, prenesem jedan drugačiji pogled na slike, statue i predmete iz različitih vremenskih perioda.

Izbor crno-bijele fotografije, zahvaljujući kojoj sam uspio da postignem intenzitet kontrasta, kao i sav pripremni rad oko godinu dana, kada sam redovno odlazio u Louvre u sumrak, omogućili su mi da ovo putovanje kroz historiju umjetnosti i kroz vrijeme čovječanstva napravim s lakoćom, dobro upoznat s mjestom u kojem se nalazim. Imao sam utisak da sam privilegovani svjedok jednog drugog života svih ovih portreta, statua i predmeta, života koji je započeo tek kada su se vrata muzeja zatvorila za javnost – zapisao je Strašni povodom izložbe.

Ovaj umjetnik fotografijom se počeo baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS u Sarajevu.

Opus posvećen od početka životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu, teških devedesetih godina postaje jedna od najzapaženijih foto-hronika grada.

Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja.

Naprotiv, prema današnjoj izjavi francuske ambasadorice, Strašni je hroničar svog vremena što daje jedinstven, uvijek novi pogled na stvari i zrači dobronamjernošću, zbog čega je jedan od najomiljenijih i najprivrženijih umjetnika ovoj zemlji.

FENA

tačno.net
Autor/ica 23.3.2022. u 10:12