Sarajevska konferencija “Jezici i nacionalizmi”

tačno.net
Autor/ica 17.11.2016. u 12:25

Sarajevska konferencija “Jezici i nacionalizmi”

Nakon zanimljivih i veoma posjećenih konferencija u Podgorici, Splitu i Beogradu, sarajevska konferencija regionalnog projekta „Jezici i nacionalizmi“ bit će održana 23. i 24. novembra od 18h na Fakultetu političkih nauka (Skenderija 72).

Na sarajevskoj konferenciji uzet će učešće ugledni gosti, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona: prof.dr. Danijela Majstorović, dr.sc. Snježana Kordić, Nataša Jovović, Nenad Veličković, Teofil Pančić, te članica radne grupe projekta „Jezici i nacionalizmi“ dr.sc. Hanka Vajzović.

Razgovore će moderirati Božena Jelušić.

U srijedu, 23. novembra, od 18h, očekuju nas dvije jednoipočasovne debatne seanse o temi „Političke manipulacije temom jezika.“ Ova tema uvodi nas u priču o tome koliko je pitanje jezika danas ispolitizirano, te s kakvim to ciljevima vladajuće politike manipuliraju jezičkim pitanjima. Zbog čega se insistira na razlikama, kad su minorne u odnosu na sličnosti, i zašto se u regionu govori o četiri različita jezika, kada je međusobno sporazumijevanje neupitno?

U četvrtak, 24. novembra, od 18h, očekuju nas dvije jednoipočasovne debatne seanse naslova: „Lektori kao utjerivači nacionalnosti,“ gdje će biti govora o tome jesu li nacije u regionu napravile odmak od devetnaestovjekovnog koncepta jezik=nacija. Problematizirat će se pitanje jezičke čistoće, iza koje se često kriju ideološki nastrojeni i kroz školovanje indoktrinirani pojedinci, koji favoriziraju upotrebu određenih jezičkih oblika, na štetu drugih, u praksi, često, šire rasprostranjenih. Tematizirat će se uzroci i posljedice ovakvih praksi, kao i povezanost nacionalizama i navodne jezičke čistoće.

*

Osnovna namjera projekta „Jezici i nacionalizmi“ jeste da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizira pitanje postojanja četiri „politička“ jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička nauka neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom.

Tako je i danas, uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji, te formalnom postojanju četiri standarda, identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile, a perspektivizam, zanesenost jezičkim imperijalizmom, teze o „pedesetogodišnjem jezičkom ropstvu“ i čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traju. Sve su to razlozi zbog kojih su četiri partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u saradnji s radnom grupom projekta, koju čine najutjecajniji eksperti na ovom polju: prof.dr. Snježana Kordić, prof.dr. Hanka Vajzović, prof.dr. Ranko Bugarski i Božena Jelušić, pokrenule projekat „Jezici i nacionalizmi.“ Nakon Podgorice, Splita i Beograda, završna konferencija održava se u Sarajevu.

Projekat su podržali Allianz Kulturstiftung  i Forum ZFD.

 Sarajevo-Plakat

tačno.net
Autor/ica 17.11.2016. u 12:25