Sećate se sećanja?

tačno.net
Autor/ica 28.9.2021. u 11:59

Sećate se sećanja?

Foto: Ksenija Mikor/Festival Velenje

Premijera plesnog diptiha Sećate se sećanja u koreografijama Daše Grgič i Ognjena Vučinića Balkan Dance Project-a biće izvedena sutra 29. septembra na sceni Doma kulture u Velenju (Slovenija).

Plesne predstave Balkan Dance Project-a uvek imaju nov i drugačiji istraživački proces, a u ovom projektu koreografi su tragali za kulturnim nasleđem, crpeći inspiraciju iz nacionalnih tradicionalnih plesova regiona, pisane i usmene tradicije, muzike, tradicionalnih igara i zanata.

Prvi deo, u koreografiji Daše Grgič, nosi naslov Plenir – ovo je vredna korpa sa kojom su primorske žene išle u Trst da prodaju svoje useve kako bi preživele u teškim vremenima. Njihove priče i sećanja inspiracija su za kraću koreografiju koja se prepliće između kretanja i svedočenja.

Drugi deo diptiha Ognjena Vučinića nosi naslov Korak kameni. U njemu koreograf Vučinić prevodi tradicionalni narodni ples – Nemo kolo u izraz modernog plesa. Nekoliko tradicionalnih kultura poznaje ples bez muzičke pratnje, zato je i nemo kolo na našim prostorima zasluženo deo nematerijalne svetske kulturne baštine. Iako ples nema muzičku pratnju, u njemu se ima šta čuti.

Predstave izvode igrači iz Srbije i regiona, Mojca Majcen i Luka Ostrež iz Slovenije, Zulejha Kečo i Branko Mitrović iz Bosne i Hercegovine i srpski umetnik Jakša Filipovac.

Plesni projekat je realizovan u produkciji Festivala Velenje, Balkan Dance Project, Tanzelarija Sarajevo i Organizacija za afirmaciju baleta i savremenog plesa u BiH – Živimo balet.

Međunarodnu platformu Balkan Dance Project osnovali su umetnici Mojca Majcen iz Slovenije, Igor Kirov iz Severne Makedonije i Aleksandar Ilić iz Srbije uz podršku Festivala Velenje (Slovenija), s ciljem okupljanja mladih, uspešnih i perspektivnih umetnika  s prostora Balkana i nekadašnje Jugoslavije.

tačno.net
Autor/ica 28.9.2021. u 11:59