„Sedam uzdaha“ na novoj sceni ‘Potkrovlje’ Mostarskog teatra mladih

tačno.net
Autor/ica 6.9.2013. u 16:25

„Sedam uzdaha“ na novoj sceni ‘Potkrovlje’ Mostarskog teatra mladih

Nova predstava Mostarskog teatra mladih ‘Sedam uzdaha’, koja je praizvedena 11.7. ove godine, bit će odigrana u ponedjeljak 9. septembra 2013. godine u prostorijama Gradske banje na adresi Trg Republike 1. Predstava će biti izvedena na 3. katu  Gradske banje, u novom prostoru Male scene Potkrovlje.

Monodrama ‘Sedam uzdaha’ bazirana je na dokumentarističkim zapisima iz knjige Ženska strana rata, koju su u Beogradu 2007. pripremile i izdale  Žene u crnom. ‘Sedam uzdaha’ je rezultat suradnje između glumice Mirele Mijačank-Kordić te direktorice i redateljice J.U. Mostarski teatar mladih, Tanje Miletić-Oručević. Monodrama sadrži osobna svjedočenja i iskustva žena tijekom ratova vođenih na području bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine, kao i njihovu hrabrost i snagu da prevaziđu ratne traume i uspostave normalan život. ‘Sedam uzdaha’ je istinski teatarski doživljaj lišen patetike, čiji društveni angažman potiče gledatelja na razmišljanje i suočavanje sa ratnom prošlošću. Protagonistica predstave Mirela Mijačank-Kordić kroz ovaj teatarski komad vješto mijenja uloge i uvjerljivo ulazi u likove sedam žena, te odgovorno svjedoči njihova vlastita iskustva koja kroz predstavu dobijaju snagu univierzalnog.

Predstava će 11. septembra biti izvedena na Festivalu ženske umjetnosti Pitchwise u Sarajevu, a u tijeku su dogovori  za gostovanja u Beogradu i Ljubljani – stoji u priopćenju J.U. Mostarski teatar mladih Mostar.

Cijena ulaznice za predstavu iznosi 5 KM, a mogu se kupiti u uredskim prostorijama J.U. Mostarski teatar mladih (Gradska banja, 3. kat) ili rezervirati na broj 036/551-124 i e-mail: mteatarm@bih.net.ba.

tačno.net
Autor/ica 6.9.2013. u 16:25