Sedmica njemačkog filma u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 21.9.2014. u 15:01

Sedmica njemačkog filma u Mostaru

Goethe-Institut i ove godine predstavlja u okviru Njemačke filmske sedmice odabrane filmove iz modernih njemačkih kina u mnogobrojnim gradovima Bosne i Hercegovine. U Mostaru projekcije će se održati u OKC Abrašević, te počinju ovaj ponedjeljak od 19h. Sve ljubitelje sedme umjetnosti očekuje raznovrstan program sa pet filmova koji su nosioci nagrada: Oh Boy, Barbara, Zaustavljen na putu, Šta ostaje i Ovo nije Kalifornija.


Ulaz je slobodan

Program:

Oh Boy
Njemačka 2010 – 2012, 82 minute
Režija: Jan Ole Gerster

Niko Fischer živi dan za danom. Prekinuo je studij prava. Luta Berlinom. Jednog dana sve se mjenja: Otac ga prestaje finansirati, sa djevojkom više ne funkcioniše, jedan psiholog mu oduzima vozačku dozvolu, komšija mu priča o svojim jadima, poznanica s kojom je davno išao u školu mu dosađuje, a u kafiću mu starac prepričava svoje traumatično iskustvo iz djetinjstva.

Film govori o turbulentna 24 sata u životu jednog mladog čovjeka, na čijem kraju ništa više neće biti kao nekad.

Barbara
Njemačka 2011/2012, 108 minuta
Režija: Christian Petzold

Devet godina prije pada zida: Doktorica Barbara iz Berlina, nakon hapšenja zbog podnošenja zahtjeva za iseljenje iz DDR-a, biva u ljeto 1980, po kazni premještena u provincijsku bolnicu.
Dok njen momak iz zapadnog dijela priprema bijeg preko Baltičkog mora, Barbara radi pod nadzorom i kontrolom na odjelu dječije hirurgije.
Čini se da njen novi šef sarađuje sa Službom za državnu sigurnost ili bar toliko koliko je potrebno da podrži Barbarin angažman za mladu autsajdericu Stelu. Da li je on zaljubljen u svoju kolegicu? Na dan bijega, Barbara donosi uslovno iznenađujuću odluku.

Zaustavljen na putu
Njemačka 2011, 110 minuta
Režija: Andreas Dresen

Frank i Simone su ispunili svoj san i žive sa svoje dvoje djece u kućici na kraju grada. Žive sretno sve do dana kada Franku otkriju tumor na mozgu koji se ne može operisati, te se porodica odjednom suočava sa smrću.

Šta ostaje
Njemačka 2011/2012, 88 minuta
Režija: Hans-Christian Schmid

Jedna naizgled zdrava porodična idila, produženi ljenti vikend – i nakon toga ništa više neće biti kao što je nekad bilo.
Günter i Gitte žive u luksuznoj kući u prirodi i raduju se dolasku sina Marka, koji iz Berlina takodjer dovodi unuka Zowie. Sve izgleda uredu do časa kada Gitte koja godinama pati od depresije, prestane da uzima lijekove i kada fasada ove naizgled sretne porodice počinje da se ruši.

Ovo nije Kalifornija
Njemačka 2012, 100 minuta
Režija: Marten Persiel

“DDR nije tako zamišljena – ulica nije tu zbog igre”, protivi se funkcioner. Ovo nije Kalifornija je moderno ispričan dokumentarac koji nas vodi kroz znatiželjni svijet skejtera iz DDR-a ’80-ih godina.
Zahvaljujući jedinstvenim Super8 – filmskim otkrićima i originalnim scenama o skejterima – scena u istočnom dijelu, izmišljeni dokumentarac dozvoljava jedan pogled na DDR kakav nikada do sada nismo vidjeli.

tačno.net
Autor/ica 21.9.2014. u 15:01