Šekspir u Kremlju na Brionima

tačno.net
Autor/ica 31.7.2013. u 11:34

Šekspir u Kremlju na Brionima

Predstava “Šekspir u Kremlju” Ive Štivičića, u režiji Lenke Udovički, premijerno će biti izvedena 3. avgusta na Velikom Brionu, a nastala je u produkciji 13. sezone teatra Ulysses, kao drama o ljudima koji pristaju da se za trenutak moći i vladanja odreknu sebe.

Nova predstava Ulyssesa nastala je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada (SNP), čime se nastavlja saradnja započeta 2012. godine produkcijom predstave “OdisejGorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog.

Radnja predstave “Shakespeare u Kremlju” događa se na kraju Staljinove vladavine i predstavlja nastavak Štivičićevog istraživanja teme o pojedincu u represivnom sistemu. Iako su Staljin i Berija prepoznatljivi akteri tog komada, pa i mnogi drugi bitni ljudi toga vremena, drama nije rekonstrukcija istorijskih događaja, niti interpretacija političkih datuma, već intimistička analiza manje poznatih događaja i odnosa.

Prema navodima dramaturškinje Tine Štivičić, vreme Staljina i Berije u Sovjetskom Savezu polazna je inspiracija za dramu, ali ona zapravo istražuje i demistifikuje mehanizme vladanja i međusobnu zavisnost moći i podložnosti – uvek aktuelnu i nikada do kraja istraženu temu ljudske prirode.

Projekat je okupio zanimljivu glumačku ekipu sa prostora bivše Jugoslavije, u kojoj su Ozren Grabarić kao Lavrentije, Boris Isaković kao Gazda, Dragan Mićanović kao Timofej, Jasna Đuričić kao Galina, Bojan Dimitrijević kao Gavrilo, Jadranka Đokić kao Dunjaška, Katarina Bistrović – Darvaš kao Svjetločka, Nenad Pećina kao Nikita, Filip Nola kao Melanija, Svetozar Cvetković kao Sudac, Mladen Vasary kao Lazar i brojni drugi.

Povodom premijere, 30. jula na Velikom Brionu održana je interaktivna konferencija za novinare “Ručak s Gazdom” koja je okupila kreativni i produkcijski tim te predstave, na čelu sa osnivačem Ulyssesa Radetom Šerbedžijom, rediteljkom Lenkom Udovički, upravnikom SNP-a Aleksandrom Sašom Milosavljevićem i autorom teksta Ivom Štivičićem, koji se osvrnuo na proces nastanka drame “Shakespeare u Kremlju” i izrazio zadovoljstvo novom saradnjom sa Ulyssesom, nakon “Pijane noći 1918.

Dramaturškinja predstave Tena Štivičić istakla je specifičnost kreativnog procesa rada na Štivičićevoj drami i predstavila okosnicu radnje, ističući da je reč o višeslojnoj predstavi koja se može iščitavati kroz više nivoa.

Kostimografkinja i scenografkinja Bjanka Adžić Ursulov predstavila je rešenje kostima i scenografije, te njihov odnos prema drami u kontekstu tvrđave Minor.

I kompozitor Najdžel Ozborn (Nigel Osborne) osvrnuo se na svoju saradnju sa Ulyssesom i predstavio svoj muzički doprinos predstavi “Šekspir u Kremlju”.

Predstava “Šekspir u Kremlju” pretpremijerno će biti izvedena 2. avgusta, a nakon premijere, publika je može pogledati do 11. avgusta u okviru 13. sezone Ulyssesa koja je počela 6. jula nastupom Zagrebačke filharmonije.

U SNP-u u Novom Sadu predstava “Šekspir u Kremlju” premijerno bi trebalo da bude izvedena 10. oktobra.

Sajt Ulyssesa je www.ulysses.hr, a program 13. sezone nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor/ica 31.7.2013. u 11:34