Semir Mujkić: Nagrađen je naš naporan rad

Mašenjka Bačić
Autor/ica 22.6.2020. u 08:57

Semir Mujkić: Nagrađen je naš naporan rad

Foto: Fokus.ba

European Press Prize je najveće priznanje za mene, ali i za cijelu redakciju i novinare BIRN-a BiH, koji su proveli ogroman broj sati u sudnicama izvještavajući o suđenjima za ratne zločine, kaže urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH

BIRN BiH dobio je prestižnu nagradu European Press Prize, i to za rad na području tranzicijske pravde. Što vam ona znači?

To je do sada najveće priznanje za mene kao novinara i urednika, ali i cijelu redakciju. Redakciji BIRN-a BiH i novinarima, koji su proveli ogroman broj sati u sudnicama izvještavajući o suđenjima za ratne zločine, nagrada znači odavanje priznanja za naporan rad, ali i ohrabrenje da je način na koji radimo, kako se navodi u opisu nagrade, u skladu sa najboljom praksom evropskog novinarstva. To su za nas veliki i obavezujući komplimenti.

Koliko je kvalitetno novinarstvo važno u kontekstu suočavanja s prošlošću?

Nemam nikakvih dilema da je jako važno, posebno u BiH gdje neki drugi mehanizmi, posebno oni zvanični, ili gotovo ne postoje ili su često jednostrani, ispolitizirani i ustvari ne doprinose istinskom suočavanju sa prošlošću. Kvalitetne novinske analize, istraživanja i izvještaji nerijetko su jedini istinski i iskreni napor u tom procesu. Novinari BIRN-a često budu jedina publika, odnosno javnost u sudnicama. Uz izvještaje o neprocesuiranim zločinima i žrtvama koje zbog toga dodatno pate, analiza o zastojima i izazovima u procesuiranju ratnih zločina i uopšte o mukotrpnim procesima tranzicione pravde, rad BIRN-a BiH osigurava vrstu novinarstva za koju ne postoje komercijalni interesi, ali koja je dugoročno važna za društvo.

Možete li izdvojiti neku od najvažnijih priča vaše redakcije?

To je nezahvalan zadatak jer je BIRN BiH u 15 godina postojanja napisao nekoliko hiljada izvještaja sa suđenja za ratne zločine, napisao nekoliko stotina analiza i objavio više od stotinu emisija TV Justica. No jedna priča vjerovatno se izdvaja po direktnom uticaju koji je imala. Kolege su uradile TV emisiju o žrtvama ratnog silovanja. Jedna hrabra žena koja je podijelila priču sa novinarima BIRN-a BiH prvi put je javno govorila o tome šta je preživjela tokom rata. Državni tužilac je nakon odgledane emisije odlučio pokrenuti istragu i kasnije podignuti optužnicu za silovanje. U decembru 2019. godine počinitelj ovog zločina osuđen je pravosnažno na 12 godina zatvora. I brojne druge priče za nas su bile jednako važne. Trenutno objavljujemo serijal priča “Zaboravljene žrtve” o neprocesuiranim zločinima gdje skrećemo pažnju na brojne žrtve koje i dalje čekaju pravdu, ali i osobe koje se mogu povezati sa zločinima kao počinioci. Ove godine imamo veliko regionalno istraživanje zasnovano na ogromnoj arhivi Haškog tribunala iz predmeta koji su završeni pravosnažnom osuđujućom presudom gdje analiziramo koje osobe uprkos velikom broju dostupnih dokaza nisu procesuirane. Svaka od ovih priča nam je važna i nadamo se da će skrenuti pažnju na zločine za koje žrtve i porodice žrtava još uvijek čekaju pravdu.

BIRN je nezavisni i neprofitni medij. Koliko se rad u takvom mediju razlikuje od onog u komercijalnima?

Razlikuje se u svojoj suštini i te su razlike dosta velike. Mi imamo taj “luksuz” da ne zavisimo isključivo od broja pregleda teksta i od oglašavanja koje, uostalom, i nemamo. Takvi uslovi daju nam mogućnost da se u potpunosti posvetimo da priče budu što bolje i da imaju što veći uticaj. Također, donatorski način finansiranja daje nam nezavisnost od oglašivača i političkih uticaja. Ovaj način finansiranja i rada danas je jedan od rijetkih koji daje mogućnost da se zadrže najviši standardi novinarstva. Jako smo zahvalni međunarodnim donatorima što i dalje prepoznaju važnost izvještavanja o ratnim zločinima jer je takvu vrstu sadržaja nemoguće proizvoditi na komercijalnoj osnovi.

Novosti

Mašenjka Bačić
Autor/ica 22.6.2020. u 08:57