Šemsudin Gegić registrovan kao reditelj i scenarista u italijanskoj Cinecitta

tačno.net
Autor/ica 24.1.2022. u 12:32

Šemsudin Gegić registrovan kao reditelj i scenarista u italijanskoj Cinecitta

Foto: Arhiva

Bosanskohercegovački reditelj Šemsudin Gegić registrovan je kao reditelj i scenarista u najvećem filmskom studiju u Evropi – italijanskoj CINECITTA, koja se smatra i središtem italijanske kinematografije.

Gegić je tu vijest podijelio na svojoj Facebook stranici, kazavši da je počašćen i ponosan što se za tri godine i sa svoja dva filma: dokumentarni “U borbi, pleši” (scenarista i reditelj) i dugometražni igrani film u pripremi “U sjenci bijelog magarca” (reditelj), našao na listi italijanske CINECITTA, u kojoj su radili i stvarali velikani poput Federica Fellinija, Ettorea Scole, Sergia Leone, Luchina Viscontia, Anne Magnani, Vittoria de Sica, Sophie Loren, te stranaca Martina Scorsesea, Francisa Ford Coppole i drugih velikana italijanske i svjetske filmske umjetnosti.

Podsjećamo, film „U borbi, pleši“ govori o njegovoj ličnoj priči. Šemsudinu je u aprilu 2018. dijagnosticiran rak pluća, a šanse za oporavak su mu bile vrlo male. Uz podršku svoje porodice, Šemsudin odlučuje otići u bolnicu San Raffaele u Milano na novo savjetovanje, gdje započinje spori put oporavka koji će ga odvesti u pobjedu nad ovom bolešću. Nakon toga on odlučuje snimiti igrani film kako bi ispričao svoju odiseju od Sarajeva do Milana i ogromnu pomoć koju je dobio od svoje porodice, doktora i bolnice. Prva osoba koja mu je pomogla i prihvatila pojavljivanje u filmu je ona koja ga je pomno pratila, dr. Vanesa Gregorc, direktorica dijagnostičko – terapijskog inovacijskog programa San Raffaele.

Film je premijerno prikazan u Milanu i San Franciscu, a nagrađen je sa dvije nagrade na internacionalnom filmskom festivalu Bradoc u Brazilu.

tačno.net
Autor/ica 24.1.2022. u 12:32