Šesti internacionalni festival ”Muzika na žici”

tačno.net
Autor/ica 6.10.2016. u 09:38

Šesti internacionalni festival ”Muzika na žici”

Šesti internacionalni festival ”Muzika na žici”
Od 12. do 15. oktobra 2016.
Dom oružanih snaga BiH, Sarajevo

 

Tokom nekoliko oktobarskih dana, već šestu godinu, sarajevska publika imaće priliku uživati u izvanrednim koncertima  glasovitih svjetskih umjetnika i umjetnica, ali i mladih gudačkih talenata iz nekoliko evropskih zemalja.

Festivalska inicijatorica i umjetnička direktorica Violeta Smailović Huart u želji da Sarajevo u kojem je odrasla približi ostatku svijeta, ne tražeći izgovore i djelujući onda i kada za to ima najmanje preduslova, u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu dovodila je neke od najznačajnijih umjetnika današnjice. Od pjevača milanske La Skale pa nadalje.
I kako naziv udruženja “Musica ad hominem” pod čijim okriljem se ”Muzika na žici” realizuje sugeriše-muzika dolazi čovjeku, Smailović Huart uz pomoć vanredno kreativnog tima učiniće i ove godine da barem nakratko vrhunska muzika koju u nedostatku boljeg termina još uvijek zovemo ”klasična” dopre do najširih slojeva publike.

Programska koncepcija ovogodišnjeg festivala je inspirisana željom da kroz festivalske koncerte pratimo transformaciju muzičkih ideja, kulture, znanja, pa i talenta s  generacije na generaciju.

Kako su stablu, zaštitnom znaku ovogodišnjeg Festivala “Muzika na žici”, potrebne minimalne količine zraka, sunca i vode, tako je još  suptilnijem umjetničkom talentu neophodna određena doza podrške, izvrsna edukacija, te naravno vjerna publika. Nadamo se da će i ove godine “Muzika na žici” postati dio vašeg života tokom festivalskih dana.

Konstantin Bogino (klavir), Kanae Endo (klavir), Nora Romanoff-Schwarzberg (viola), Manfred Stilz (violončelo), Miomira Vitas (sopran), te  Violeta Smailovic-Huart, violinistica i umjetnička direktorica festivala, samo su neki od vrhunskih umjetnika sa kojima će se publika imati priliku sresti u okviru festivalskih koncertnih i edukativnih sadržaja.

Važno je napomenuti i da će renomirana internacionalna institucija ”European String Teachers Association” uskoro uspostaviti svoj odjel u Sarajevu i to zahvaljujući predstavljanju festivala Muzika na žici na evropskom kongresu u Ljubljani.

Počasna gošća ovogodišnjeg festivala je Dora Schwarzberg, jedna od najvećih živih violinskih pedagoga u svijetu,  koja će otvoriti djelatnost ESTA-e u Sarajevu.

Kao i prethodnih godina, posebnu ulogu u realizaciji festivala, imaće neki od članova poznate sarajevske muzičke porodice Smailović (djeca i unuci bh. kompozitora Avde Smailovića), koji se na samom festivalu pojavljuju u ulogama interpretatora, ali i pedagoga (djelatnosti ESTA-e u Sloveniji ce predstaviti Vildana Smailovic-Repse).

Program festivala ”Muzika na žici” realizovaće se u Domu oružanih snaga BiH, dok će dio programa, poput matineje za najmlađe biti u Narodnom pozorištu, a festivalska završnica u Ateljeu Figure.

Muzika na žici

Ulaz je slobodan, a svi koncertni programi počinju u 19:30.

tačno.net
Autor/ica 6.10.2016. u 09:38