SFF: Besplatni filmovi u programu ‘Suočavanje s prošlošću’

tačno.net
Autor 24.4.2021. u 14:40

SFF: Besplatni filmovi u programu ‘Suočavanje s prošlošću’

Program sa 10 filmova i razgovorima s autorima filmova će od 24. do 30. aprila biti dostupan online gledaocima u cijeloj regiji.

Od 24. do 30. aprila Sarajevo Film Festival predstavlja posebno izdanje programa Suočavanje s prošlošću koje će biti besplatno dostupno publici online u cijeloj regiji, a publici u Sarajevu i u kinu Meeting Point.

Program sa 10 filmova i razgovorima s autorima filmova će od 24. do 30. aprila biti dostupan online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba gledaocima u cijeloj regiji – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Uz filmove i razgovore s autorima filmova, bit će održane i dvije panel diskusije: u utorak, 27. aprila, i srijedu, 28. aprila, koje će se uživo od 18 do 19.30 sati moći pratiti putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala, saopćeno je iz Direkcije SFF-a.

Paneli o dramskim serijama i ulozi umjetnika

U utorak, 27. aprila, bit će održan panel na temu Dramske serije kao ideološki alat i katalizatori promjene.

“S procvatom proizvodnje dramskih serija u regionu u posljednje tri godine, često smo gledali ličnosti i epizode iz njihovih života koje su obilježili historiju naših prostora. Nova ostvarenja su nas potaknula da propitamo viđenja ili shvatanja raznih historijskih događaja. U razgovoru sudjeluju filmski kritičar Jurica Pavičić, historičar Dragan Markovina, reditelj i kreator serije Porodica Bojan Vuletić te dramaturginja Ines Mrenica. Moderator je Robert Tomić Zuber”, saopćeno je.

U srijedu, 28. aprila, bit će održan panel na temu Odgovornost: Do koje mjere su umjetnici svjedoci ili vlasnici priča?.

“U sklopu ovog panela želja je propitati odnos autentičnosti i granice umjetničke interpretacije historijskog događaja. Kada postoji živi svjedok na osnovu čijeg života je baziran neki film, da li je moguće pomiriti lično viđenje događaja sa filmskim rješenjima koja čine narativ filma jačim i cjelovitijim? Do koje mjere su umjetnici svjedoci ili vlasnici priča?”, navode iz SFF-a.

Panelisti su fotograf Damir Šagolj, rediteljica Mila Turajlić, reditelj Ognjen Glavonić i profesor filmske teorije na Stanfordu Pavle Levi. Moderator je Robert Tomić Zuber.

Deset besplatnih filmova

U programu Suočavanja s prošlošću od 24. do 30. aprila je 10 filmova: novi film Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida?, prvi igrani film o Srebrenici i kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma, Saulov sin (2015.) Lászla Nemesa, dobitnik Oscara za najbolji strani film, rediteljski prvijenac Dane Budisavljević Dnevnik Diane BudisavljevićObojena ptica češkog reditelja Václava Marhoula zasnovana na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog, Chris the Swiss Anje Kofmel, Srbenka Nebojše Slijepčevića, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2018. godine, Teret Ognjena Glavonića, Muškarci ne plaču Alena Drljevića i Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo Marte Popivode. U programu je i kratki film Jama Albana Ukaja, koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

Cijeli program je besplatan, a broj pregleda filmova je ograničen.

Suočavanje s prošlošću je program Sarajevo Film Festivala, koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 24.4.2021. u 14:40