Sindikat Narodnog pozorišta Mostar stupio u štrajk

tačno.net
Autor/ica 31.3.2014. u 13:18

Sindikat Narodnog pozorišta Mostar stupio u štrajk

Sindikat Narodnog pozorišta Mostar stupio je danas u štrajk zbog izrazito teške situacije u toj kulturnoj ustanovi. 

“Pozorište radnicima duguje 8 plaća, 27 naknada za topli obrok i nemamo mogućnost na zdravstvenu zaštitu već dvije godine”, kazao je predsjednik Sindikata Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić.

Iz Sindikata zahtijevaju da Uprava pozorišta donese usuglašen plan za naknadu dugovanja prema zaposlenicima, preuzimanje obaveza za omogućavanje ovjere zdravstvenih knjižica i snošenja eventualnih troškova nastalih neizvršavanje obaveza poslodavca, priznavanje i naknada svih obaveza prema uposlenicima po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru kao i evidentiranje i precizno planiranje naknade tih obaveza u slučaju trenutne nemogućnosti izvršenja.

Sindikat traži i uvođenje mjera potpune štednje dok traje trenutna finansijska situacija s eliminiranjem svih troškova koji nisu neophodni za minimalno funkcioniranje pozorišta.

Upitan da prokomentira izjavu direktora pozorišta Šemsudina Gegića, koji je nedavno rekao kako je ključ problema u osnivačima, optužujući Grad Mostar i kanton, te da je na strani Sindikata, Spahić je kazao kako oni (uposlenici) nisu potpisnici Kolektivnog ugovora s osnivačima već s pozorištem.

“Mi nemamo zakonsko pravo tražiti od osnivača da ispuni naše zahtjeve, to treba raditi Uprava pozorišta”, kazao je Spahić.

Naveo kako je kako su svi glumci, osim jednog koji je član Upravnog odbora, u štrajku, te da je na mnoge vršen i pritisak.

“Od ukupnog broja uposlenih u pozorištu, polovica je stupila u štrajk”, istaknuo je Spahić.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Sindikata su demantirali izjave kako direktor sarađuje sa Sindikatom te da podržava njihove zahtjeve.

Član Štrajkačkog odbora Sindikata Jasmin Krpo kazao je kako od direktora sada traže izradu plana kojim će se u roku od 30 dana zaustaviti pravljenje novih dugova.

“S ovakvim radom pozorište ide u dugovanja svaki mjesec 5 do 10 hiljada maraka, a dug je dostigao skoro 600 hiljada maraka, i ako se tako nastavi, mi za par mjeseci nemamo više o čemu pričati. Mi ne tražimo pare, mi tražimo plan”, kazao je Krpo, navodeći kako traže da se napravi jedno tijelo koje će pregledati potrošnju u zadnje vrijeme i predložiti plan ušteda.

Tokom konferencije za novinare istaknuto je kako već dvije godine Narodno pozorište funkcionira bez Upravnog odbora.

Podršku štrajku uputili su glumci iz svih pozorišta u BiH.

Pred pozorištem su istaknuti transparenti “Plaća i pol pod jednim krovom”, “Odgegaj se više”, “Što ti PIO nije MIO?”.

FENA

tačno.net
Autor/ica 31.3.2014. u 13:18