Sjećanje na profesora Sergeja Beljajeva

tačno.net
Autor/ica 11.8.2016. u 10:45

Sjećanje na profesora Sergeja Beljajeva

Sinoć je u sklopu Kulturnog ljeta u Lodges na Ognjištu Herzegovina lodges na Boračkom jezeru održano veče sjećanja na ove godine preminulog profesora Sergeja Beljajeva, poznatog muzičkog pedagoga i osnivača ženskog hora “Djevojke s Neretve” iz Konjica.

Beljajev, porijeklom Rus, a srcem i dušom stanovnik bivše Jugoslavije,  Djevojke s Neretve je osnovao 1967. godine, s namjerom da izvode partizanske, zabavne i narodne pjesme. Hor je u karijeri dugoj skoro četvrt vijeka održao preko 3 000 koncerata u 25 zemalja na raznim kontinentima. Svojevrstan kuriozitet je što su Djevojke čak 11 puta pjevale pred pokojnim jugoslovenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom, te činjenica da su 1969. godine, nakon samo godinu i po postojanja na prestižnom festivalu dobile nagradu Zlatni ključ, pa su tako ubrzo postale simbolom ovog malog i lijepog grada na rijeci Neretvi.

djevojke s neretve 2

Pred prepunim gledalištem u Herzegovina lodges, na jednoj od najposjećenijih večeri u šest godina postojanja Kulturnog ljeta, o pokojnom profesoru je nadahnuto govorilo desetak članica hora koji se raspao izbijanjem rata devedesetih. Bilo je i pjesme, smijeha i suza, a ovdje ćemo navesti samo jednu od mnogih anegdota koje su nam sinoć ispričale Vesna Sarić, Đenana Buturović, Nada Dereta, Nadira Aljović, Đenana Pirkć i druge članice ovog nekada nadaleko poznatog Ženskog hora.

djevojke s neretve 3

Jednom prilikom su Djevojke u Beogradu pjevale pred Titom i Leonidom Brežnjevom. Između ostalih, na repertoaru je bilo i nekoliko ruskih pjesama, koje su djevojke izvele tako dobro da je ruski predsjednik u jednom trenutku, ganut, skinuo naočale i upitao Tita: “Je li, bogati, gdje si našao ove djevojke i ovako dobrog dirigenta?”

“Djevojke su iz jednog malog grada u Hercegovini, a dirigent – pa on mi je pobjegao od tebe!” kao iz topa je “izvalio” Tito.

Sergije Beljajev poslijeratni je period živio u državi New York u SAD. Preminuo je  aprila ove godine u 82. godini.

Tokom večeri je pokrenuta inicijativa da se jedna od ulica u Konjicu okiti imenom ovog legendarnog muzičkog pedagoga.

tačno.net
Autor/ica 11.8.2016. u 10:45