Skender

Gradimir Gojer
Autor/ica 1.6.2020. u 14:22

Skender

Foto: mreza-mira.net

Veliki pjesnik bosanskohercegovačke i jugoslavenske književnosti Skender Kulenović, naravno potvrđen i u drugim književnim žanrovima (drama, proza, esej…) jedan dio svoga života i radnog vijeka proveo je u Mostaru, obnašajući dužnost dramaturga Narodnog pozorišta Mostar. O tom periodu Kulenovićevog života i stvaralaštva malo se zna i malo je ostalo zapisano.

Zahvaljujući iznimnoj organizatorsko animatorskoj aktivnosti nekadašnjeg upravitelja mostarskog Narodnog pozorišta, Kulenovićeva fascinacija gradom na Neretvi i Radobolji artikulirana je u angažman velikog pisca na poziciju dramaturga, tada jedinog mostarskog dramskog kazališta.

Kulenović je, a i to je malo poznata činjenica, bio i jedan od inicijatora uspostave Dramskog studija iz kojeg su potekli glumci poput Tonija Pehara, Ulfete Skikić Mataradžić, Tahira Nikšića… U tom Dramskom studiju uz uglednog makedonskog redatelja Dimitrija Kjostarova i lektora dr.Abdurahmana Nametka dramaturgiju je predavao upravo Skender Kulenović.

Kulenović je i jedan od posljednih doratnih dobitnika Šantićeve nagrade.

Sve ove činjenice iz Kulenovićevog mostarskog perioda nabrajam da bih osnažio ideju da se na nekom od reprezentativnih mjesta u Mostaru podigne spomenik Skenderu Kulenoviću!

Pjesnik, prozaist i dramatičar blistavog književnog opusa zadužio je Mostar i podizanjem spomenika bio bi trajno, osim u literaturi,  prisutan i u mostarskoj svakodnevici. Time dajem i potporu ideji o spomeniku Kulenoviću koju je na Facebooku iznijela gospođa Hajra Balorda.

Ne prebogat spomenicima Mostar bi trebao što prije izgraditi spomenik književniku značajnih djela i dokazane ljubavi za Mostar.

Gradimir Gojer
Autor/ica 1.6.2020. u 14:22