SLIKARKA ATMOSFERE

Gradimir Gojer
Autor/ica 22.8.2019. u 10:44

SLIKARKA ATMOSFERE

Foto: Arhiv

Promatram najnovije crteže Mile Džokić Kaplarević.

Umjetnica koja je bila svojevrsna magičarka boje, koja je svoj umjetničku vjeruju koncipirala u dosluhu sa nevjerojatnom strašću prema spektru dragih joj, poglavito plavih i zelenih tonova.

Svoje zrele godine posvećuje temeljnoj disciplini svakoga likovnog iskaza – crtežu. Međutim, konstanta njene slikarske poetike je unutarnji doživljaj prirodnog okoliša i ljudska figura u njemu.

Čudesne atmosfere Džokić Kaplarevićeva uspjela je dočarati posljednjim svojim crtežima. Uz prirodu u nekom krajnje aktivističkom obliku, dakle u neku ruku pokrenutu s briljantno izraženim detaljima Džokić Kaplarevićeva vodu i stijene daje u nekom kontra-largo osjećanju stvari.

Tu je i impresivan prikaz ženskoga lika u nekom raspoloženju odlaska sa rukom koja maše.

Prikaz svijeta ptica pitoreskan je u svojoj minimalističkoj skicoznosti.

Jedan od njenih crteža iz ove faze je gotovo pastoralna kompozicija sa ženskim likom usred surog brdskog pejsaža. Kontrast koji itekako zaokuplja pozornost svakog likovnog znalca.

Imponirajuća atmosfera ostvarena crtežom u tehnici olovke.

Posljednji radovi ove sjajne beogradske umjetnice, inače svojedobne studentice velikog Nedeljka Gvozdenovića, pokazuju plam neugaslih želja umjetnice da i u devetoj deceniji osjeća i likovno moćno artikulira svijet oko sebe.

Nova, ali i dalje moćna stvaralačka angažiranost Mile Džokić Kaplarević.

Gradimir Gojer
Autor/ica 22.8.2019. u 10:44