SNAŽAN UNUTARNJI GLUMAČKI GLAS

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.5.2020. u 09:33

SNAŽAN UNUTARNJI GLUMAČKI GLAS

Foto: Avaz.ba

Imao sam samo jedan glumačko-redateljski susret sa dramskim umjetnikom, profesorom Miralemom Zupčevićem. Bilo je to na pozornici Kamernog teatra 55, gdje smo pripremali, jedinu do sada komornu verziju središnje drame glembajevskog ciklusa Gospoda Glembajevi. U ansamblu koji je odražavao u tom trenutku ponajbolju bh. podjelu za središnji komad glembajevštine i pripadajuće joj dramske trilogije,  Miralemu je Zupčeviću pripala uloga starog Glembaja.

Njegova glumačka gesta, smirena i rafinirana do maksimuma, posebno njegov fino postirani glas za svaku situaciju, vajali su više statični lik, ali dostatno kontaminiran prevejanošću, okorjelom bankarskom strašću, od prve do zadnje, koja ima doticaja sa šajlokovskom na jednom polu, a na drugom, pak, sa odvajanjem od stečevine i bankarskog bogatstva, kad se ne očekuje do kraja razumno logiciranje bilo kojeg čovjeka…

Zupčević je i pri kreiranju te složene uloge, ali i inače, glumac koji vrlo studiozno proučava životopis, sve elemente podrijetla osobe koju scenski postvaruje. On u tumačenju niti jedne uloge nije prepuštao slučaju ni najsitnije detalje, njegov maksimalno racionalan analitički pristup svakoj cjelini i detaljima lika trijumfira od prve do zadnje pokusne seanse.

Posjedovao je Zupčević nevjerojatnu karizmatiku, jednako na pozorničkim istupima, kao i pred filmskim i televizijskim kamerama. Primjer za sve što  sam zapisao o teatarskoj ozbiljnosti rada važi posebice za Zupčevićev rad na televizijskoj seriji Tale, rađenoj prema odlično ispisanom scenariju književnika akademika Derviša Sušića.

Ta je uloga pokazala raskošan talenat, ali i nešto što mnogi veliki glumci nemaju, to da ih kamera hoće i voli...

Zupčević, iako iznimno popularan, nikada nije pridavao tome veliku važnost…

Dubina unutarnjeg doživljaja ovoga glumca je ono što će ga zauvijek izdvajati u serkl proživljenog scenskog događaja, a ne u odrađivača scenskih, filmskih i televizijskih radova.

Gradimir Gojer
Autor/ica 28.5.2020. u 09:33