Stolac: Otvorena izložba „Boje života“ Mirsade Kadribašić

Sanela Gojak
Autor/ica 15.2.2021. u 12:35

Stolac: Otvorena izložba „Boje života“ Mirsade Kadribašić

Foto: Sanela Gojak

U Centru za kulturu Stolac otvorena je izložba akvarela „Boje života“ u okviru koje je umjetnica Mirsada Kadribašić predstavila 20-tak radova.

Osim ranijih akvarela iz Lukomira, „Razglednice iz Pariza“, „Maraton“, „Ruke“, nagrađivane slike „Stare majke iz Lukomira“, stolačka publika je mogla vidjeti i novije kao što je „Graditelj violine“ ali i seriju slika nastale krajem 2020. godine na temu motiva iz Hercegovine, odnosno „Vinske priče“, „Vinogradove ruke“, „Berba grožđa“ itd.

Iako je bio jedan od hladnijih dana ove zime, modra Bregava i vjetrovito vrijeme u Stocu, izložba „Boje života“ svojim koloritom unijela je živost i toplinu u ovaj hercegovački biser u prostoru Gradske biblioteke „Mehmedalija Mak Dizdar.“

Otvaranje izložbe upotpunio je i Stočanin Nijaz Buzaljko recitujući svoje stihove iz zbirke „Na Bregavi mlinice zaspale“.  Stočani sigurno znaju, ali zanimljivo je reći da njegov stariji brat godinama kalemi divlje smokve pored Bregave:

„Odmaklo popodne i ćelopek žeže
Sa latinske kule triput tuče sat
Čakija ko guja još kaleme ruže
To kalemi smokve moj stariji brat“
(iz pjesme „Bir“)

Mirsada Kadribašić je diplomirana ekonomistica. Zaposlena je u kompaniji Atlantic grupa.

S obzirom na to da je slikarstvo njen hobi, ona kroz akvarele istražuje svoju fascinaciju putovanjima. To se najbolje vidi na njenom kreativnom stvaralaštvu, s posebnim akcentom na novi ciklus Vinskih priča iz Hercegovine.

Izložba “Boje života” je humanitarnog karaktera.

Dio sredstava od prodatih slika podržat će rad Udruženja građana “Iskra” koje je osnovalo Gradsku biblioteku “Mehmedalija Mak Dizdar” Stolac u septembru 2017. godine. Iako je nazvana “gradska”, biblioteka se finansira isključivo sredstvima Udruženja kao i donacijama.

Postavka „Boje života“ može se pogledati do 28. februara ove godine.

 

Sanela Gojak
Autor/ica 15.2.2021. u 12:35