STVARALAŠTVO KAO MOST PRIBLIŽAVANJA

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 23.11.2018. u 18:47

STVARALAŠTVO KAO MOST PRIBLIŽAVANJA

Fotografije: F. Konjhodžić

Jedinstvena likovna manifestacija u Oslu, kojom je obilježena 25. godišnjica boravka u Norveškoj održana je večeras u Ambasadi Bosne i Hercegovine.

Grupa likovnih stvaralaca koji žive i rade u Norveškoj posljednjih dvadeset i pet godina, priredila je zajedničku kolektivnu izložbu. Na taj način, oni su obilježili ovu godišnjicu, otkako su zbog rata i progona u domovini, našli utočište u ovoj sjevernoj zemlji.

Izložbu je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine Nedim Makarević.

– Poznato je da umjetnost utiče i mijenja karakter pojedinaca, a i naroda. Tamo gdje su jake poruke i gdje je plodno tlo za kulturnu nadgradnju umjetnost čini čovjeka duhovnijim, kreativnijim i uzvišenijim. Punih 25 godina umjetnici iz Bosne i Hercegovine stvaraju u Norveškoj i pokušavaju da spoje svoju naslijeđenu tradiciju i novu za njih neotkrivenu kulturu, tako što na sebi svojstven način i pokušavaju da navedeno pretoče u umjetnička djela.

Jedan dio njihovog stvaralaštva imamo priliku da vidimo večeras, ovdje u Ambasadi Bosne i Hercegovine. Svoje ideje su izrazili kroz slike, fotografije, dizajn i objekte – zajedničkog naziva veče umjetnosti, “IMPRESIJA“, rekao je BH ambasador, proglašavajući izložbu otvorenom.

Na ovoj večeri svoje radove su izložili Amir Grebo, Bojan Mrkaljević, Danilo Ivanović, Muhamed Mujić, Nedžad Mahić, Siniša Spasojević, Tatjana Mrkaljević, Valida Mujezinović i Vladimir Ivanović. Sanja Milovanović i Sanjin Derviškadić su posebno impresionirali, pošto su, svojim djelima pokazali da se i slastičarski posao može komotno svrstati u umjetnost. Za ovu priliku, oni su posebno napravili tortu «Havana».

Nakon što je izložba oficijelno otvorena, uslijedio je kratki muzički program u kojem su učestvovali Espen Wensaas (Vensos), mandolina i Daniel Lazar violina. Ovoj dvojici muzičara priključio se i ambasador Nedim Makarević i pokazao svoje umijeće sviranja na gitari. Nakon oficijelnog dijela otvaranja, prisutni su nastavili sa druženjem. Posebni gosti BH likovnih stvaralaca su bili ambasadori iz dvadesetak zemalja.

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 23.11.2018. u 18:47