Sutra počinje 4. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera

tačno.net
Autor/ica 19.9.2018. u 18:10

Sutra počinje 4. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera

Rješenje: Davor Schunk

Fra Ma Fu festival počinje sutra 20.09.2018. u Fažani i trajati će do 23.09.2018.

Franjo Martin Fuis / Fra Ma Fu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.) je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara tridesetih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao.

Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave. Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom.

Sve to daje izvrsnu podlogu za festival koji je započeo kao festival reportaže i reportera, a pretvara se u multimedijski festival koji baštini Fuisovo ime i djelo te potiče novinare, pisce, pjesnike crtače stripova i ostale umjetnike na stvaralaštvo te afirmiranje turističke reportaže i putopisa kao novinarske forme, kojma se obogaćuje i oplemenjuje ukupna vriejdnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

“Uz redovne programe koje organiziramo u turističkoj sezoni želimo gostima Fažane i njenim stanovnicima dati i dodatnu vrijednost u vidu Fra Ma Fu festivala u drugoj polovici rujna kada u Fažani i okolnim mjestima još uvijek ima nekoliko tisuća turista. Vrijednost festivala vidimo i u činjenici da će na njemu sudjelovati stotinjak novinara iz desetak zemalja što je nemjerljiva korist za promociju Fažane kao turiističke destinacije, uključujući našu jedinstvenu gastronomsku ponudu.” –  kaže načelnik Općine Fažana Radomir Korać.

Ususret četvrtom Fra Ma Fu festivalu četvero biciklista stiglo je iz Virovitice, rodnog grada Franje Martina Fuisa, na više od 400 kilometara dug put do Fažane.

Ovogodišnji Fra Ma Fu festival u Multimedijalni centar u Fažani i na fažanske trgove te na Brijune donosi atraktivne programe, izložbe, promocije, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Uz to bit će održane radionice u kojima će gostima festivala, stanovnicima Fažane i okolnih mjesta svih uzrasta te turistima biti otkrivene male tajne crtanja stripa, animacije i fotografije. Za mlade još neafirmirane novinare i studente bit će organizirana novinarska radionica uz mentorstvo vrsnih predavača, a bit će održan i okrugli stol o novinarskoj (ne)solidarnosti.

Organizatori 4. Fra Ma Fu festivala su Studijski institut za novinarstvo kulturu i obrazovanje (SINKO) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a suorganizatori Općina Fažana  i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a očekuje se dolazak novinara iz desetak zemalja.

Program 4. Fra Ma Fu festivala možete pronaći na novoj web stranici festivala framafu.com.

tačno.net
Autor/ica 19.9.2018. u 18:10