Sutra počinje festival „Fažana grad tihe muzike“ u Fažani

Saša Leković
Autor/ica 18.6.2020. u 09:36

Sutra počinje festival „Fažana grad tihe muzike“ u Fažani

Festival „Fažana grad tihe muzike“ održat će se po prvi puta od 19.6. do 22.6.2020. svakodnevno od 19,00 do 23,00 sati. Festival se organizira pod pokroviteljstvom Udruge za očuvanje i promociju kulturne baštine i tradicije stare jezgre „Duh Stare Fažane“.

U sklopu festivala na rivi i trgovima starogradske jezgre Fažane svakodnevno će nastupati:

Denis Razz Adjustable Group – riječki jazz glazbenik, saksofonist, multiinistrumentalist, kompozitor i vođa sastava „Denis Razz Adjustable Group“, koji će prvu večer, petak, 19.6. nastupati s Dorjanom Cuculićem na klaviru, Bojanom Skočilićem – kontrabas i Rajkom Ergić – bubanj.

Agama je akustični flamenco fusion trio iz Rijeke. Band, pod vodstvom gitariste Gorana Tomića kombinira utjecaje flamenca, latinskih ritmova, balkanske i world glazbe općenito. Ostali članovi su Sebastijan Demark na kontrabasu i Endi Oblak na perkusijama.

Mimi Šerbedžija svira solo gitaru, piše pjesme, komponira muziku i izvodi svoja djela na engleskom jeziku. Odrasla je u Los Angelesu i Rijeci a trenutno studira kompoziciju i performans na muzičkom fakultetu u Liverpoolu. Tijekom izolacije je bila u Fažani, što ju je inspiriralo da pokrene svoj projekt “IstriaAcoustic” u kojem je svirala i snimala svoje pjesme u različitim lokacijama po Istri. Snimke IstriaAcoustic se mogu naći na njenoj Facebook stranici “MIMI” i instagramu @rareformofmimerz.

Toni Majstorović – harmonikaš iz Valbandona kojeg mještani i turisti često mogu čuti kako svira svoju harmoniku na bonaci fažanske rive uz zalazak sunca. Očaravajuća glazba budi duh stare Fažane i mora te svakoga još jednom  prožme i podsjeti  zašto se jednom zaljubio u staru jezgru Fažane. U toku  20 godina sviranja na ulicama i trgovima stare jezgre, Toni i njegova harmonika su  postali  sastavni deo  kulturne baštine stare  Fažane.

Moris Arzenšek – solo gitara. Fažanac koji provodi vrijeme u svojoj stolarskoj radionici gdje ga inspirira ljepota prirodnog drva koje umjetnički obrađuje i oblikuje, dok ga ljepote mora i stare jezgre Fažane često inspiriraju da uzme svoju gitaru i zasvira na trgovima i ulicama na zadovoljstvo žitelja, posjetilaca i slučajnih prolaznika.

“More na stolu” je gastro doživljaj fažanske ribarske tradicije i njene Male ribarske akademije Sardela koji će se održati u nedjelju 21. lipnja 2020. godine s početkom u 17,00 sati.

Simbol Fažane, riba sardela… stalni je izazov za nove susrete na fažanskoj rivi, na malome trgu, u restoranu, konobi..  Stoga  i ove godine ugostiteljski objekti Fažane u suradnji sa Turističkom zajednicom organiziraju manifestaciju „More na stolu“ te će u svojim objektima ponuditi po popularnim cijenama razna jela od sardela pripremljena na tradicionalan, ali  i suvremen način.

I dok će se rivom širiti zvukovi festivala „Fažana grad tihe muzike“, u ugostiteljskim objektima Feral, Trattoria Fasana, Vasianum, K&F, Sapori di mare, Stara konoba, Korta, Batana i Luna na  terasama duž cijele rive nudit će se gastro specijaliteti jela od sardela.

 

 

Saša Leković
Autor/ica 18.6.2020. u 09:36