Sutra počinje obilježavanje 10. godišnjice obnove Starog mosta

tačno.net
Autor/ica 22.7.2014. u 12:11

Sutra počinje obilježavanje 10. godišnjice obnove Starog mosta

“MuM – Interpretacijski centar Mostar ima vrlo vrijednu etnološku zbirku sa 70 eksponata koji po svojoj koncepciji otvaraju priču i duhovnog i vjerskog života na ovim prostorima. Obiluje bogatim izborom fotografija koje se odnose na gradove i regiju Hercegovine”, pojasnio je direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

Sutra će u Mostaru biti svečano otvoren  MuM Interpretacijski centar Mostar u organizaciji grada Mostara, čime će praktično početi program obilježavanja desete godišnjice obnove Starog mosta.

MuM – Interpretacijski centar Mostar će djelovati u sastavu Muzeja Hercegovine.

Svečano otvorenje MuM – Interpretacijskog centra Mostar danas su u adaptiranoj, bivšoj Čerekovića kući, nedaleko od Starog mosta, na konferenciji za novinare najavili učesnici projekta, pojasnivši njegov značaj i ideju kojom su se rukovodili.

Riječ je o projektu muzejskog tipa koji na savremen način zvučnim, vizuelnim i narativnim cjelinama oslikava prirodne ljepote Hercegovine i najznačajnije historijske događaje.

“Priču o tome šta je bilo i kako bi trebalo biti, priča rijeka Neretva i podsjeća na ono najvrednije što je vidjela i upozorava na opasnosti koje prijete” pojasnila je Senada Demirović Habibija, član ekspertne grupe za izradu ovog muzeja.

MuM-Interpretacijski centar Mostar je  jedinstven centar ove vrste u BiH.  Posjetiteljima pruža novo interaktivno iskustvo. Djelovat će u sastavu Muzeja Hercegovine.

“Interpretacijski centar ima vrlo vrijednu etnološku zbirku sa 70 eksponata koji po svojoj koncepciji otvaraju priču i duhovnog i vjerskog života na ovim prostorima. Obiluje bogatim izborom fotografija koje se odnose na gradove i regiju Hercegovine”, pojasnio je direktor Muzeja Asim Krhan.

Projekat je u okviru međunarodne saradnje finansirala italijanska regija Toskana.  Autor ideje i projekta muzejske postavke Sorinel Getau istakao je da je jedan od ciljeva integracija različitih grupacija i kultura u zajedničke vrijednosti.

Svečano otvorenje  MuM – Interpretacijskog centra Mostar u organizaciji grada Mostara najavljeno je za sutra čime će praktično početi program obilježavanja desete godišnjice obnove Starog mosta.

AA

tačno.net
Autor/ica 22.7.2014. u 12:11