Sutra prije nogometnog i teatarsko «BITI ILI NE BITI» na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

Nikola Vučić
Autor/ica 14.6.2014. u 14:49

Izdvajamo

  • Glumci čuvenog londonskog Shakespeare Globe teatra sinoć su stigli u Sarajevo kako bi u nedjelju u dva navrata igrali kultnog «Hamleta» u režiji njihovog umjetničkog direktora Dominica Dromgoolea. Posjeta ove značajne teatarske trupe plod je saradnje British Councila u Bosni i Hercegovini, Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Narodnog pozorišta, a njihovim dolaskom Bosna i Hercegovina je postala 19 država koju je trupa posjetila do sada.

Povezani članci

Sutra prije nogometnog i teatarsko «BITI ILI NE BITI» na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

Glumci čuvenog londonskog Shakespeare Globe teatra sinoć su stigli u Sarajevo kako bi u nedjelju u dva navrata igrali kultnog «Hamleta» u režiji njihovog umjetničkog direktora Dominica Dromgoolea. Posjeta ove značajne teatarske trupe plod je saradnje British Councila u Bosni i Hercegovini, Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Narodnog pozorišta, a njihovim dolaskom Bosna i Hercegovina je postala 19 država koju je trupa posjetila do sada.

U okviru dvogodišnje turneje povodom 450 godina od rođenja Williama Shakespeara (Vilijema Šekspira), trupa ima za cilj da ovu vjerovatno i najpoznatiju svjetsku dramu odigra u svim državama na svijetu.

Program menadžerica British Councila u Bosni i Hercegovini, Amila Lagumdžija, istakla je da se ovom posjetom želi približiti Šekspir što većem broju ljudi, kao što je i misija British Councila da kreira prilike kako za najbolja iskustva za publiku tako i za međunarodnu saradnju za umjetnike i institucije kulture. “Kada smo saznali da ova turneja počinje znali smo da trupu Shakespeare Globe teatra moramo dovesti i u Bosnu i Hercegovinu. Iznimno nam je drago što su ulaznice veoma brzo rasprodane, posebno zbog činjenice da će sav prihod od prodaje biti usmjeren u humanitarne svrhe“, naglasila je Lagumdžija. Posebno je naglasila da između ostalih aktivnostima i ovim gostovanjem British Council obilježava osamnaest godina u Bosni i Hercegovini.

Amanda Wilkin koja igra Ofeliu, ali i pet drugih uloga, istakla je da igranje ove verzije Hamleta predstavlja veliki izazov upravo zbog navedene raznovrsnosti. “Interesantno je postaviti se na sceni tako da u kratkom periodu igram nečiju djevojku, a u drugom trenutku nečiju majku. Ali, ta interakcija predstavu čini konstantno živom i dinamičnom“, navela je Wilkins te dodala da trupa danas ima slobodan dan i da planira bolje upoznati naš glavi grad.

Jedan od dva Hamleta u predstavi, Ladi Emeruwa zahvalio se svima na divnom dočeku, te naglasio da je ovo prvi put da trupa gostuje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini i da se zato svi raduju novom igranju. “Jako nam je drago što našu verziju Hamleta možemo predstaviti i bosanskohercegovačkoj publici. Siguran sam da će im se predstava svidjeti i da će zadovoljni otići kućama“, naveo je Emmeruwa.

Predstava će svoja igranja imati u Narodnom pozorištu Sarajevo u nedjelju u 15 i 20 sati, a sav prihod od ulaznica koje su već rasprodane ići će u fond za nastradale od poplava u našoj zemlji.

Nikola Vučić
Autor/ica 14.6.2014. u 14:49